Leraar basisonderwijs kleine tafel

De veranderende rol van de ib'er

Pedagogische kracht

Met de invoering van de wet passend onderwijs dient iedere school voorzieningen te hebben en maatregelen te treffen voor kinderen die ondersteuning nodig hebben. De intern begeleider (ib’er) heeft hierin een cruciale rol.
In zogenoemde ondersteuningsprofielen omschrijven de scholen hun ondersteunings-structuur. In de praktijk blijkt het nogal eens onduidelijk te zijn wie nu wat doet wanneer leerlingen ondersteuning nodig hebben. Wie is waarvoor verantwoordelijk? In hoeverre is de zorg voor leerlingen die ondersteuning nodig hebben een taak van de ib’er en/ of van de leerkracht? Wat is nu de rol van de ib’er?
Ben je ib’er en wil je hier meer zicht op krijgen, dan is deze training iets voor jou!

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor intern begeleiders die werkzaam zijn het primair onderwijs.

Inhoud

De training beslaat vijf bijeenkomsten van drie uur. Tijdens deze bijeenkomsten staat jouw eigen vraag centraal, waarbij we continu kijken naar de rol van de ib’er en de ondersteuningsstructuur van jouw school. Hierbij werken we met de ‘kijkgericht wijzer’, een instrument dat kan helpen in de schoolontwikkeling en jouw rol als ib’er.
Tijdens de training leer je de basisprincipes van de kijkgericht wijzer en leer je om signalen te herkennen en te herleiden aan de hand van dit instrument. Dit zorgt er veelal ook voor dat je inzichten opdoet over mogelijke verbeteringen binnen jouw school, waarbij je volgens de principes van de kijkgericht wijzer naar fundamentele verbeteringen kunt kijken. Aan het eind van de training heb je helderheid over de rol en de taken van de ib’er en heb je inzicht in de ondersteuningsstructuur van jouw school. 

Studiebelasting

De totale studiebelasting bedraagt circa 30 uur, bestaande uit 15 uur contacttijd en zo’n 15 uur voorbereiding en verwerking.

Duur en inschrijving

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 14.00 - 17.00 uur, allen op woensdagen.
Rooster:
15-11-2017
29-11-2017
13-12-2017
10-01-2018
+ een nog te plannen datum

Inschrijven kan via dit formulier: inschrijfformulier.

Locatie

Hogeschool Leiden

Certificaat

Na afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.

Registerleraar

Deze training wordt gevalideerd door het beroepsregister voor leraren, registerleraar.nl

Kosten

€ 595,- (incl. koffie/ thee, excl. literatuur)

Incompany

Het is mogelijk dat wij deze module incompany voor een of meerdere schoolteams organiseren, op locatie. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Verdieping

De cursus De veranderende rol van de ib’er kent een verdiepingscursus voor directie en ib’ers samen. Deze verdiepende cursus volgt de ib’er samen met een directielid, waarbij de kijkgericht wijzer daadwerkelijk wordt gebruikt in de eigen school. In de eigen praktijk gaan de ib’er en directie aan de slag met het onderzoeken van de eigen ondersteuningsstructuur. Hieruit volgen concrete verbetermogelijkheden die direct kunnen worden toegepast. 
Neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden.
Telefoon: 071-51 88 726
E-mail: posthbo.educatie@hsleiden.nl