Hogeschool Leiden

Basisopleiding Vrijeschool onderwijs Kunst (BVO Kunst)

Alle kunst gaat over verbinden

“De vraag is niet, wat de mens moet kunnen en weten teneinde zich in de bestaande sociale orde te kunnen voegen; maar wel, wat er in aanleg in de mens aanwezig is en in hem ontwikkeld kan worden. Dan wordt het mogelijk dat de opgroeiende generatie de maatschappij steeds nieuwe krachten toevoegt.” – Rudolf Steiner

Werk je als leerkracht in vrijeschool onderwijs en wil je je verdiepen in kunstvakken? Dan is de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) iets voor jou!

Doel

Het doel van deze opleiding is om reeds bevoegde kleuter- en onderbouwleerkrachten binnen het vrijeschool onderwijs te inspireren en kennis en vaardigheden te laten ontwikkelen op het gebied van kunstvakken binnen het vrijeschool onderwijs.

Doelgroep

De BVO Kunst is toegankelijk voor leerkrachten die het kunstzinnige element in hun onderwijs willen opfrissen, scholen en verdiepen. Het maakt niet uit hoe lang je werkzaam bent in het onderwijs.

Inhoud

In acht bijeenkomsten komen verschillende kunstvakken aan bod: boetseren, hout/ schilderen, tekenen/ muziek en bewegend onderwijs. Uitgangspunten zijn steeds de vrijeschool pedagogie, menskunde en het kunstleerplan.

Je onderzoekt hoe je deze vakken vorm kan geven en kan verdiepen in de praktijk. Ook het verder ontwikkelen van je eigen vaardigheid komt aan bod.

Tijdens deze opleiding is er ruimte voor het ontwikkelen van de kunstzinnigheid van de deelnemers en ontdek je hoe kunstzinnig onderwijs bijdraagt aan gezond makend onderwijs in de klas. 

Duur en locatie

De opleiding duurt een studiejaar en vindt plaats op Hogeschool Leiden.

Studiebelasting

De totale studiebelasting bedraagt circa 180 uur, bestaande uit circa 55 uur contacttijd en 125 uur zelfstudie, praktijkopdrachten en onderzoek.

Data en inschrijving

Rooster 2018-2019

09-01-2019 - Boetseren, hout, speksteen, leerplan en eigen vaardigheid
30-01-2019 - Boetseren, hout, speksteen, leerplan en eigen vaardigheid
06-03-2019 - Schilderen, tekenen, vormtekenen
03-04-2019 - Schilderen, tekenen, vormtekenen
15-05-2019 - Muziek, leerplan en eigen vaardigheid
05-06-2019 - Muziek, leerplan en eigen vaardigheid
25-09-2019 - Bewegend leren
30-10-2019 - Slotbijeenkomst

Heb je interesse om deel te nemen aan de volgende BVO Kunst opleiding? Stuur ons je contactgegevens dan houden we je op de hoogte van de nieuwe startdatum en hoe je jezelf kunt aanmelden.

Certificaat

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het certificaat ‘Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst’ van Hogeschool Leiden.

Registerleraar

Deze opleiding kun je opgeven bij het beroepsregister voor leraren, registerleraar.nl.

Kosten

€ 1.495,- (incl. studiemap, koffie/thee, lunch, materialen en één herkansingsmogelijkheid, excl. literatuur)

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden.

Telefoon: 071-51 88 726
E-mail: posthbo.educatie@hsleiden.nl