Hogeschool Leiden

Nieuwe apparatuur in de keuken

  • Workshop
  • Food, health en innovation
  • Start in 2020
  • Duur 1 dag
  • Nederlandstalig
  • Bewijs van deelname

In het kort

Koken op een inductieplaat en sous vide bereidingen zijn al sinds een paar jaar dagelijkse kost. Maar welke nieuwe technieken en manieren van koken zijn nu de toekomst? Denk aan concentreren onder vacuüm, centrifuges in de keuken en het gebruik van hogedruk en vacuüm in voedselbereiding. In deze workshop behandelen we de mogelijkheden die deze nieuwe apparaten bieden en kun je vooral ook proeven wat je hier als chef mee kunt bereiken.

Voor wie
Deze workshop is bedoeld voor professionele koks en ambitieuze gelegenheidskoks.

Centrum Bioscience en Diagnostiek

Deze cursus maakt onderdeel uit van het nascholingsaanbod van het Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD). Het vakgebied life science en health staat nooit stil. Samen met diverse partners uit het werkveld ontwikkelt het CBD daarom opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er, nu én in de toekomst, nodig is in de sector.

Nieuwsgierig? Bekijk het actuele opleidingsaanbod.

Vragen? Neem contact met ons op.

Wat je leert tijdens deze workshop

Tijdens de workshop Nieuwe apparatuur in de keuken leer je: 

  • inzicht in nieuwe technieken vanuit het lab en de apparatuur die wordt gebruikt om te koken; 
  • theorie, geen ingewikkelde scheikundeles maar toepasbare informatie voor in de keuken; 
  • tijdens het praktijkgedeelte ga je zelf aan de slag met Soxhlet, slagroomkidde, vacuümmachine, rotatiefilmverdamper en centrifuge; 
  • hoe smaakt het? Tot slot ga je ingrediënten gemaakt met bovenstaande apparatuur proeven.

 

 

 

Vergelijkbare workshops

Jezelf verder ontwikkelen op het gebied van Science & cooking? Vanuit het CBD bieden we diverse cursussen en workshops aan. 

Programma

Gedurende 4 uur worden alle mogelijkheden van de apparatuur behandeld en kun je vooral ook proeven wat je hier als chef mee kunt bereiken. 

De workshop wordt verzorgd door Danny Dukers, werkzaam als consultant bij Foodlab Leiden van Hogeschool Leiden.

Danny Dukers

Hogeschool Leiden

Danny Dukers is manager van laboratoria & research van de faculteit Science & Technology en consultant Foodlab Leiden van Hogeschool Leiden. Hij studeerde Medische Biologie aan de VU en promoveerde in kankeronderzoek aan het VUMC waar hij werkte met state of the art laboratoriumapparatuur. Samen met François Geurds, sterren-chef van FG restaurant, deed Danny een aantal jaar mee aan kookwedstrijden, waarbij ze twee keer eerste van Nederland werden. In 2006 zijn François en Danny een foodlab bij het restaurant begonnen waar de combinatie wetenschap en creativiteit zorgt voor bijzondere producten.

Voor alle trainingen van het Centrum Bioscience en Diagnostiek is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen. De kracht hiervan is dat we tijdens de training direct kunnen inspelen op de unieke werksituatie en trainingsbehoeften van jouw organisatie. Je kunt hierbij kiezen voor een incompanytraining voor een groep medewerkers of een individueel traject.

Meer informatie aanvragen?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een maatwerktraject voor jouw organisatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op via
071-5188743/753 of cbd@hsleiden.nl.

Een bijzondere plek waar wetenschap, koken en gastronomie samenkomen: dat is Foodlab Leiden. Wat een paar jaar geleden begon als een idee van een kookclubje met wetenschappers en kookgekken is nu een professioneel keukenlaboratorium op het Leiden Bio Science Park. Een plek waar koks van de toekomst zich kunnen professionaliseren in nieuwe manieren van voedselbereiding.

Met het Foodlab, onderdeel van de faculteit Science & Technology,  wil Hogeschool Leiden kennis en innovatie op het gebied van wetenschap in de keuken toegankelijk en beschikbaar maken voor iedereen. Naast een minor biedt het Foodlab diverse workshops aan voor chef- en hobbykoks. Ook wordt in opdracht van het bedrijfsleven toegepast onderzoek gedaan.

Meer informatie over Foodlab Leiden

Schrijf je in voor de workshop

De eerstvolgende workshop Nieuwe apparatuur in de keuken start in 2020. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur ons je contactgegevens dan houden we je op de hoogte van de nieuwe startdatum en hoe je jezelf kunt aanmelden. 

Bij inschrijving vóór 2020 ontvang je vroegboekkorting. Ook is het mogelijk om een kortingsregeling te krijgen bij inschrijving van twee of meer deelnemers van dezelfde afdeling van een bedrijf. Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen, workshops, masterclasses en maatwerktrajecten gelden de algemene leveringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de workshop Nieuwe apparatuur in de keuken? Bekijk hier de praktische informatie over de data, lestijden en de kosten.

Doelgroep
Deze workshop is bedoeld voor professionele koks en ambitieuze gelegenheidskoks 

Cursusdatum 
Wordt nader bekend gemaakt.  
Wil je een seintje krijgen wanneer de datum bekend is? Stuur ons je contactgegevens

Lestijden 
18.00 - 22.00 uur 

Omvang 
4 lesuren 

Getuigschrift 
Bewijs van deelname 

Inschrijven 
Wordt nader bekend gemaakt 

Cursusprijs 
Wordt nader bekend gemaakt 
In het kader van nascholing is deze workshop voor professionele koks vrijgesteld van btw
Let op: voor geïnteresseerde hobbykoks is de workshop btw-plichtig (+ 21%)

Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD)

Het vakgebied life science en health staat nooit stil. Samen met diverse partners uit het werkveld ontwikkelt het CBD daarom opleidingen en nascholingen die inspelen op wat er, nu én in de toekomst, nodig is in de sector.