Opleiding tot fysiotherapeut

Fysiotherapie bij coronaire aandoeningen en hartfalen

Deze scholing is een samenwerkingsproject van Hogeschool Leiden en het Rijnlands Revalidatie Centrum.

Inleiding

In Nederland vormen hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak waardoor steeds meer fysiotherapeuten te maken zullen krijgen met mensen met coronaire aandoeningen dan wel met hartfalen of gecombineerd. Het revalidatieprogramma voor patiënten na een hartinfarct, PCI of hartoperatie bestaat uit: de klinische hartrevalidatie (fase 1), de poliklinische hartrevalidatie (fase 2) en de postrevalidatie (fase 3).

De laatste jaren is er steeds meer (keten)samenwerking tussen ziekenhuizen, revalidatiecentra, eerstelijns fysiotherapie en sportorganisaties waardoor patiënten vaker en sneller doorstromen naar de 3e fase. Daardoor zal het accent in de 3e fase in de toekomst steeds meer komen te liggen op het vergroten van fysieke belastbaarheid. Kennis en vaardigheden van eerstelijns fysio- en oefentherapeuten en sportprofessionals over beweging bij coronaire aandoeningen en hartfalen in de derde fase is daarom van essentieel belang.

Behandelt u ook hartpatiënten, of bent u dat van plan? Wilt u uw kennis en vaardigheden ontwikkelen of uitbreiden op het gebied van bewegen bij hartaandoeningen. Het Rijnlands Revalidatie Centrum en Hogeschool Leiden bieden u nu de vernieuwde cursus Bewegen bij mensen met coronaire aandoeningen en hartfalen!

Doel

Tijdens de cursus gaat u praktisch oefenen met het opstellen en uitvoeren van een beweeginterventie. U leert het bewegingsaanbod aan te passen op de verschillende doelen van het bewegen en de mogelijkheden en beperkingen van mensen met coronaire aandoeningen of hartfalen. Natuurlijk leert u ook de medische en inspanningsfysiologische achtergronden om de training veilig te begeleiden.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor alle eerstelijns fysio- en oefentherapeuten Mensendieck en/of Cesar die in de dagelijkse praktijk in aanraking (kunnen) komen met mensen met coronaire aandoeningen en/of hartfalen. Ook voor fysiotherapeuten die hun kennis en vaardigheden willen opfrissen met betrekking tot coronaire aandoeningen, hartfalen en beweegprogramma's met de meest recente inzichten is deze cursus zeer geschikt.

Competenties en vaardigheden

Met name de rol van hulpverlener en manager zullen aan bod komen in deze scholing.

 • U verwerft kennis van verschillende coronaire aandoeningen en hartfalen (pathologie), de invloed van deze aandoeningen op de inspanningsfysiologie en de impact hiervan voor de persoon die moet leven met een coronaire aandoening of hartfalen.
 • U leert een beweeginterventie op te stellen en uit te voeren, rekening houdend met de pathologie, de inspanningsfysiologie en de wensen van de deelnemer onder andere door de voordracht van een ervaringsdeskundige en een practicum met patiënten.
 • U heeft de vaardigheden om te handelen bij calamiteiten die de veiligheid van deelnemers betreffen.

Instapeisen

 • Diploma fysiotherapie of oefenopleiding Mensendieck en/of Cesar
 • Voorkennis actueel en paraat op gebied van inspanningsfysiologie, anatomie, medische kennis hart- en vaatziekten.
 • Ambitie om met mensen met coronaire aandoeningen en hartfalen te bewegen.
 • Ervaring met bewegen in groepen

Benodigde leermiddelen

Bij aanvang van de eerste bijeenkomst ontvangt de cursist de cursusmap, bijbehorende literatuur en meters. Frequent wordt gebruik gemaakt van PowerPoint presentaties waarvan handouts worden verstrekt.

Organisatie en data

1. Studiebelasting
De studiebelasting bestaat uit 35 contacturen en 10 zelfstudie-uren.
In totaal een studiebelasting van 35 uur.

2. Cursusleider/ docenten

 • Drs. Marijke Olsthoorn, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper, Rijnlands Revalidatie Centrum
 • Hessel Koers, fysiotherapeut, De Hart&Vaatgroep, Hart op Koers
 • Drs. Henk van Exel , cardioloog, Rijnlands Revalidatie Centrum
 • Daniëlle Otten, psycholoog, Rijnlands Revalidatie Centrum

3. Programma/data/tijden/locatie

Vijf scholingsdagen inclusief een dagdeel praktisch oefenen met patiënten.

 • Cursusdag 1: vrijdag najaar 2017 van 09.00 tot 17.00 uur
 • Cursusdag 2: vrijdag najaar 2017 van 09.00 tot 17.00 uur
 • Cursusdag 3: vrijdag najaar 2017 van 10.30 tot 18.00 uur
 • Cursusdag 4: vrijdag najaar 2017 van 09.00 tot 17.00 uur
 • Cursusdag 5: vrijdag najaar 2017 van 10.30 tot 18.00 uur

De cursus wordt gehouden op Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11 te Leiden waarbij de trainingsmomenten gehouden worden op het RRC (op loopafstand).

Het aantal uren voorbereiding op scholingsdagen wordt ingeschat op 40 uur.

Certificaat

Bij 100% aanwezigheid wordt na afloop van de cursus aan de deelnemers een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Accreditatie

Het KNGF heeft de cursus Coronaire aandoeningen en hartfalen geaccrediteerd voor 45 accreditatiepunten voor het register Algemeen Fysiotherapeut en register Geriatrie.

Stichting Keurmerk Fysiotherapie heeft de cursus geaccrediteerd voor 45 Kwaliteitsuren.

Aantal deelnemers

Minimaal 20, maximaal 25

Cursusprijs

Kosten zijn € 1050,- per deelnemer.

Inschrijven

Helaas is het op dit moment niet meer mogelijk om u in te schrijven voor deze cursus. Wanneer u op de hoogte gehouden wilt worden van de nieuwe cursusdata in het najaar van 2017 dan kunt u ons een mail sturen via fysio.posthbo@hsleiden.nl.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat Post-HBO Fysiotherapie: 071-5188 714 of: fysio.posthbo@hsleiden.nl

Op al onze scholingen zijn onze leveringsvoorwaarden ( pdf, 63 KB ) van toepassing.