Hogeschool Leiden

Teamrol Expertise Centrum

Effectief Teamwork op basis van Belbin Teamrollen

Waarom werkt het ene team beter dan het andere team? Zijn zij slimmer, handiger, creatiever, socialer? Werken in teamverband speelt een steeds belangrijke rol binnen het onderwijs en in onze dagelijkse werkzaamheden. Hoe effectief werkt jouw team samen en hoe kan het nog beter? Met behulp van het Team Role Managementmodel van Meredith Belbin daagt het Teamrol Expertise Centrum van Hogeschool Leiden je uit om na te denken over dit vraagstuk. 

Belbin Team Rol Managementmodel

Een goed en resultaatgericht team bestaat niet altijd uit de slimste mensen. De Engelse wetenschapper Meredith Belbin heeft na jarenlang onderzoek het Belbin Team Role Managementmodel ontwikkeld dat is gebaseerd op negen verschillende teamrollen. Iedere rol levert een belangrijke bijdrage aan het functioneren binnen het team. Door deze rollen te erkennen en herkennen is het mogelijk een uitgebalanceerd team samen te stellen en de individuele leden binnen het team effectiever te laten samenwerken.

Bij de trainingen van het Teamrol Expertise Centrum werken we met de methode Samenwerken in projecten: de teamrollen van Belbin voor studenten.

Lees meer over onze activiteiten voor:

  • docenten, slb'ers, projectbegeleiders en projectteams in het onderwijs (voortgezet, beroeps- en wetenschappelijk onderwijs);
  • studenten, studentenraden, studieverenigingen, studentenbonden en vergelijkbare studentenorganisaties;
  • professionals werkzaam bij profit- en non-profitorganisaties.