Hogeschool Leiden

Cursus Analytische QC verdieping: interpreteren en vervolgmaatregelen

Deze tweedaagse cursus is bedoeld voor alle medewerkers die betrokken zijn bij het bepalen van controleschema’s voor interne kwaliteitsbewaking en bij de beoordeling van de uitkomsten van externe kwaliteitsbewaking (interlaboratorium vergelijkingen) zoals van de rondzendingen van de SKML.

Analytische kwaliteitsbewaking is vandaag de dag een essentieel onderdeel van de dagelijkse routine van een klinisch chemisch laboratorium. Door het meten van controlemonsters kan snel inzicht verworven worden in de kwaliteit van het analytische proces. Er zijn verschillende oorzaken waardoor deze kwaliteit negatief kan worden beïnvloed en de betrouwbaarheid van de patiëntenresultaten niet meer kan worden gegarandeerd.

In de cursus leert u welke beslisregels moeten worden gebruikt voor interne analytische kwaliteitsbewaking en voor de interpretatie van uw resultaten in rondzendingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten op dit gebied zoals die worden voorgesteld door SKML en NVKC. Begrippen zoals Six-sigma en statistische beslisregels zullen een belangrijke rol spelen.

Keywords: CBD, analytische kwaliteitsbewaking, interne kwaliteitsbewaking, externe kwaliteitsbewaking, achtergronden interpretatie, parameters, Six-sigma meettechnieken, statistische beslisregels, casuïstiek, interactief.

Leerdoelen
Bij deze cursus leert u:

  • Hoe u resultaten van uw interne analytische kwaliteitsbewaking kunt gebruiken om controleschema’s per bepaling op te stellen.
  • Hoe het scoresysteem van de SKML is opgebouwd.
  • Hoe u resultaten van SKML-rondzendingen kunt beoordelen.
  • Waarom corrigerende maatregelen al dan niet noodzakelijk zijn op basis van de resultaten van rondzendingen.

Doelgroep 
laboratoriummedewerkers die betrokken zijn bij de beoordeling de resultaten van externe kwaliteitsbewaking (interlaboratoriumvergelijkingen)

Cursusniveau 
hbo

Cursusinformatie
Deze cursus wordt gegeven door gastspreker Ing. R.A.L. Bom (Hoofd laboratorium Florence, Den Haag)

Cursusdata 
17 en 24 november 2016

Lestijden 
18.00 – 20.30 uur

Omvang 
6 uur theorie met praktijkoefeningen (6 UEC)

Getuigschrift 
Bewijs van deelname

Inschrijven

vóór 6 oktober 2016

Cursusprijs
€ 395,- (bij inschrijving voor 8 september € 355,-)

U kunt zich hier inschrijven.

Al onze cursussen kunnen wij ook als Maatwerktrajecten voor u verzorgen. Wij beantwoorden uw vragen graag via telefoonnummer 071-5188743/753 of via e-mail.

Terug naar cursussen Klinische chemie en Laboratoriumgeneeskunde