Teamcoaching in de Jeugdzorg
- Duur: 6 bijeenkomsten
- Start: september 2024
- Kosten: € 299,-
- Resultaat: Bewijs van deelname en 56 SKJ registratiepunten
Teamcoaching in de Jeugdzorg aan Hogeschool Leiden
In de module 'Teamcoaching in de Jeugdzorg' ligt de focus op het ontwikkelen van jouw coachingsvaardigheden als teambegeleider. De module Teamcoaching helpt je om teams effectief te laten samenwerken en prestaties te verbeteren, zowel van het team als van jou als coach.
Je leert hoe je teams kunt analyseren en reflecteren op hun samenwerking, probleemsituaties, en knelpunten. Je ontwikkelt de vaardigheden om patronen, overtuigingen en samenwerkingsdoelen te identificeren en aan te pakken, zodat teams efficiënter en effectiever kunnen werken.
Iets voor jou?
Je werkt in het sociaal domein (zoals de jeugdzorg) en je wil jezelf verder ontwikkelen op het gebied van het coachen van teams. Bij voorkeur heb je ervaring met individuele coaching.
Heb je nog geen ervaring met het coachen van collega’s? Hogeschool Leiden biedt de module Coaching van collega’s in de Jeugdzorg.
Over de module
In de module Teamcoaching in de Jeugdzorg staat jouw persoonlijke groei als teamcoach centraal. Je leert hoe je een analyse kunt maken van de huidige situatie van een team, inclusief sterke en zwakke punten. Je ontdekt verschillende methodieken om een team optimaal te laten functioneren en ontwikkelt de vaardigheden die je nodig hebt om als teamcoach effectieve samenwerking en prestaties te bevorderen.
Na afronding
Na het volgen van de module Teamcoaching in de Jeugdzorg heb je geleerd:
- jouw teamcoachingsvaardigheden te gebruiken om tot professionele resultaten te komen met jouw team en met individuele medewerkers. Je leert kwaliteiten van medewerkers in het teamfunctioneren vrij te maken of verder uit te bouwen om ze in staat te stellen effectiever teamgedrag te vertonen.
- hoe je coachingsmethodieken en teamcoaching toepast in je huidige beroepspraktijk, gericht op het bevorderen van zelfsturing van de gecoachte en teams.
- een situatieanalyse en ontwikkelingsanalyse van het team te maken; de teamfase, sterke en zwakke kanten van een team, rollen en positie van medewerkers en wat dit voor de samenwerking betekent.
- hoe je aanbevelingen kunt verwoorden voor de organisatie over de voortgang van de begeleiding van het team. En hoe je deze aanbevelingen kunt onderbouwen met theorie.
- een analyse te maken van jouw eigen coachstijlrol richting het team en het effect daarvan.
- hoe je keuzes ten aanzien van oefeningen, interventies en methodieken kunt verantwoorden.
- je eigen competenties en leerpunten te beschrijven ten aanzien van teambegeleiding.
Puur praktisch
Duur en locatie
Duur
De totale tijdsinvestering bedraagt 56 uur. Dit bestaat uit 6 bijeenkomsten op de Hogeschool, elk van 2 uur; zelfstudie van de voorgeschreven literatuur en het maken van voorbereidende opdrachten.
Locatie
De bijeenkomsten vinden allen plaats op maandagen op Hogeschool Leiden. Je sluit aan bij de Master Jeugdzorg in een tijdsbestek van september t/m april.
Kosten
De kosten voor het los volgen van deze module bedragen € 299,- exclusief de aanschaf van literatuur. Onderwijs is vrijgesteld van btw.
Certificaat en accreditatie
Na het succesvol afronden van de cursus, krijg je een certificaat en kan je bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) voor deze training 56 registratiepunten krijgen.
Toelatingseisen
Om deel te nemen is het belangrijk dat je minimaal in het bezit bent van:
- Een hbo-bachelordiploma in het hoger sociaal onderwijs (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Cultureel Maatschappelijke Vorming, Vaktherapie, Kunstzinnige Therapie, Creatieve Therapie, Pedagogiek)
- Of een wo-bachelor Sociale Wetenschappen
Voor bepaalde modules is specifieke voorkennis vereist. Dit kan betekenen dat je eerst een andere module dient te behalen, voor je de gewenste module kunt volgen. Daarnaast geldt voor een aantal modules dat je de (toets)opdrachten in de praktijk uitvoert. In dat geval is een relevante werkplek in het jeugddomein voorwaardelijk. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen, neem dan contact met ons op via [email protected].
De specifieke voorwaarde is dat je een team kan begeleiden in het sociaal domein.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
We helpen je graag!
Kijk nog even verder
Formatief handelen: feedback in de klas
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.