Perspectieven op opvoeden en opgroeien
- Duur: 5 bijeenkomsten
- Start: september 2025
- Kosten: € 770,-
- Bewijs van deelname, SKJ accreditatie is aangevraagd.

Perspectieven op opvoeden en opgroeien
Wanneer je werkzaam bent in de jeugdzorg, kun je te maken krijgen met situaties waarin professionals vanuit diverse perspectieven en theoretische kaders denken en analyseren. De cursus ‘Perspectieven op opvoeden en opgroeien’ helpt je inzicht te krijgen in de verschillende ‘waarheden’ die binnen jeugdzorg bestaan. Je leert hoe je deze perspectieven kunt herkennen en kunt interpreteren, voordat je jouw mening vormt en daar in de praktijk aan de slag gaat.
Iets voor jou?
Je werkt als jeugd- en gezinsprofessional bij een wijkteam, de jeugdbescherming, een jeugdhulpaanbieder of een andere jeugdzorgorganisatie. Je merkt regelmatig dat er verschillen zijn in de manier waarop professionals aankijken tegen de (ernstige) opvoed- en opgroeiproblemen in gezinnen. Je bent op zoek naar een bredere invalshoek en bewustwording over die verschillende perspectieven om zo je eigen standpunten beter te leren onderbouwen.
Dan is deze cursus echt iets voor jou!
Over de cursus
Hoe bepaal ik mijn eigen standpunt in de dynamiek van discussies in multidisciplinaire besprekingen over goede jeugdhulp? Welke onbewuste mens- en kindbeelden liggen ten grondslag aan de manier waarop jeugd- en gezinsprofessionals kijken naar opvoed- en opgroeiproblemen?
In deze cursus word je je bewust van het feit dat in het denken en handelen als jeugd- en gezinsprofessional de ontwikkelingspsychologie centraal staat in onze westerse samenleving. Je leert hoe verklaringsmodellen vanuit verschillende psychologische stromingen (bv. psychoanalyse, humanisme, systeemtheorie, cognitieve psychologie) opvoed- en opgroeiproblemen verklaren.
Naast deze psychologische stromingen leer je ook analyseren vanuit een sociologisch perspectief om je bewuster te worden van de wijze waarop we in de huidige samenleving betekenis hechten aan de kindertijd: Wat betekent het om kind te zijn? Hoe verschilt 'de kindertijd' per tijd en plaats? En hoe is dat van invloed op maatschappelijke discussies over opvoeden en opgroeien, beleidsbepaling en bij besluitvorming over wetten?
Tot slot leer je hoe de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming richting kunnen geven aan jouw professioneel handelen én hoe je als jeugd- en gezinsprofessional op inhoudelijke gronden afwijkt van een richtlijn en hoe je dat goed kunt beargumenteren en bevragen.
Na afronding
Na het volgen van de cursus ‘Perspectieven op opvoeden en opgroeien’ heb je geleerd om:
- Vanuit een 'helicopterview' bewust bekwaam je eigen standpunt over goede hulp bij opvoed- en opgroeiproblemen te verduidelijken en theoretisch te onderbouwen.
- Open te blijven staan voor standpunten van andere jeugd- en gezinsprofessionals die strijdig zijn met je eigen standpunt.
- Op basis van nieuwe kennis en inzichten juist de verschillende standpunten te benutten in de samenwerking met andere jeugd- en gezinsprofessionals om zo bewuster bij te dragen aan gezamenlijke besluitvorming over goede hulp bij opvoeden en opgroeien.
Puur praktisch
Duur en locatie
Duur
De totale tijdsinvestering bedraagt 140 uur. Dit bestaat uit 5 bijeenkomsten van 4 uur op de Hogeschool, zelfstudie van de voorgeschreven literatuur en het maken van voorbereidende opdrachten.
Locatie
De bijeenkomsten vinden allen plaats op maandag, op Hogeschool Leiden. Er wordt aangesloten bij de lessen van de Master Jeugdzorg in een tijdsbestek van september t/m november.
Kosten
De kosten voor het los volgen van deze module bedragen € 770,- exclusief de aanschaf van literatuur. Onderwijs is vrijgesteld van btw.
Toelatingseisen
Om deel te nemen is het belangrijk dat je minimaal in het bezit bent van:
- Een hbo-bachelordiploma in het hoger sociaal onderwijs (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Cultureel Maatschappelijke Vorming, Vaktherapie, Kunstzinnige Therapie, Creatieve Therapie, Pedagogiek)
- Of een wo-bachelor Sociale Wetenschappen
Voor bepaalde cursussen is specifieke voorkennis vereist. Dit kan betekenen dat je eerst een andere cursus dient te behalen, voor je de gewenste cursus kunt volgen. Daarnaast geldt voor een aantal cursussen dat je de (toets)opdrachten in de praktijk uitvoert. In dat geval is een relevante werkplek in het jeugddomein voorwaardelijk. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen, neem dan contact met ons op via [email protected].
Certificaat en accreditatie
Na het succesvol afronden van de cursus ‘Perspectieven op opvoeden en opgroeien’ krijg je een bewijs van deelname. SKJ accreditatie is aangevraagd.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Keuze gemaakt?
Fijn! We kijken uit naar je komst! Schrijf je in vóór 1 september 2025.
We helpen je graag!
Kijk nog even verder

Formatief handelen: feedback in de klas

Gespreksleider moreel beraad in de jeugdzorg

Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.