Jeugdrecht en jeugdbeleid
- Duur: 5 maanden
- Start: september 2025
- Kosten: € 894,-
- Resultaat: Bewijs van deelname en 84 SKJ registratiepunten
Werk jij in de jeugdzorg en wil jij meer weten over de wetgeving en het overheidsbeleid in de jeugdzorg?
In de module Jeugdrecht en jeugdbeleid leer je welke wetgeving van toepassing is op de sector waar jij in werkt en hoe je dit kunt toepassen in complexe situaties in je werk.
De module behandelt onder andere de rechtspositie van jeugdigen en ouders (zoals ouderschap en gezag), de Jeugdwet, de Wmo, het jeugdgezondheidsrecht, kinderbeschermingsmaatregelen en privacywetgeving. De mensen- en specifieke kinderrechten worden behandeld, die de basis vormen van de wetgeving in de jeugdsector. Je krijgt ook een overzicht van het overheidsbeleid voor de jeugdzorg en leert hoe je dit beleid kritisch kunt beoordelen.
Iets voor jou?
Je werkt bij een wijkteam, de jeugdbescherming, een jeugdhulpaanbieder of een andere jeugdzorgorganisatie. Je wilt weten hoe je de wet kunt integreren in de praktijk, hoe het overheidsbeleid in elkaar steekt en hoe dit beleid van toepassing is op jouw werk.
Over de module
Wat is jeugdrecht en jeugdbeleid en hoe pas ik dit toe in mijn werk? In de module ga je hiermee aan de slag. Jeugdhulp, jeugdrecht en jeugdbeleid zijn nauw met elkaar verweven en vormen de basis van het overheidsbeleid voor de ontwikkeling van jongeren. Dit beleid, vastgelegd in wetten zoals de Jeugdwet en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, is erop gericht kinderen gezond en veilig te laten opgroeien. Als jeugdprofessional ben je gebonden aan deze regels, die voortkomen uit wetenschappelijke en ethische inzichten uit de pedagogiek, psychologie en het jeugdrecht.
In de module Jeugdrecht en jeugdbeleid leer je hoe je de actuele wet- en regelgeving effectief kunt toepassen in je werk. Daarnaast krijg je inzicht in het huidige en toekomstige overheidsbeleid voor de jeugdzorg, zoals de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming, en leer je kritisch te kijken naar de impact van dit beleid op je dagelijkse praktijk.
Na afronding
Na het volgen van deze module heb je het volgende geleerd:
- je kunt analyseren of bepaalde wetgeving van toepassing is op jouw beroepspraktijk en op jouw handelen. Je kunt deze wet- en regelgeving toepassen op (eigen) complexe praktijksituaties.
- je herkent de achterliggende grondrechten en uitgangspunten van wetgeving , zoals rechtvaardigheid, gelijkheid, vrijheid, solidariteit en privacy.
- je kunt relevante ontwikkelingen van het overheidsbeleid met betrekking tot hulp aan gezinnen in de jeugdzorg relateren aan het beleid in je eigen organisatie (en/of sector). Bovendien kun je inzichtelijk maken wat de invloed van dit beleid is op de hulpverlening aan jeugdigen en ouders.
- je kunt onderbouwen of in het beleid in de jeugdzorg de rechten van kinderen en ouders in acht worden genomen en hoe dit, waar nodig, kan worden verbeterd.
- je kunt jouw organisatie adviseren hoe de hulpverlening aan gezinnen kan worden verbeterd, op basis van een kritische analyse van het overheidsbeleid en de wet- en regelgeving.
Puur praktisch
Duur en locatie
De totale tijdsinvestering bedraagt 168 uur. Dit bestaat uit 10 bijeenkomsten van 3 uur op de Hogeschool, zelfstudie van de voorgeschreven literatuur en het maken van voorbereidende opdrachten.
De bijeenkomsten vinden allen plaats op maandagen op Hogeschool Leiden. Er wordt aangesloten bij de lessen van de Master Jeugdzorg in een tijdsbestek van september t/m januari.
Kosten
De kosten voor het los volgen van deze module bedragen €894 exclusief de aanschaf van literatuur. Onderwijs is vrijgesteld van btw.
Toelatingseisen
Om deel te nemen is het belangrijk dat je minimaal in het bezit bent van:
- Een hbo-bachelordiploma in het hoger sociaal onderwijs (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Cultureel Maatschappelijke Vorming, Vaktherapie, Kunstzinnige Therapie, Creatieve Therapie, Pedagogiek). Heb je een ander hbo-bachelordiploma en voor de jeugdzorg relevante scholing en/of werkervaring opgedaan, neem dan contact op met ons om te kijken of je toch kunt starten.
Voor deze module is het belangrijk dat je de opdracht in de jeugdzorgpraktijk kunt uitvoeren.
Certificaat
Na het succesvol afronden van deze module krijg je een bewijs van deelname en 84 SKJ punten. Bovendien krijg je vrijstelling voor een deel van de Master Jeugdzorg, mocht je deze later willen starten.
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Keuze gemaakt?
Leuk! We kijken uit naar je komst. Schrijf je vóór 1 september in door contact met ons op te nemen via: [email protected].
Heb je vragen?
Heb je vragen of wil je even sparren? We helpen je graag! Mail naar [email protected].