Een medewerkster van het Mediacentrum helpt een student het juiste boek te vinden.

Open Access

Om de vindbaarheid en zichtbaarheid van onderzoeksresultaten te vergroten kiest Hogeschool Leiden er zoveel mogelijk voor om Open Access te publiceren. Hierdoor zijn publicaties drempelloos en zonder kosten toegankelijk voor studenten, docenten, partners en professionals uit het werkveld, maar ook voor iedereen met interesse in een bepaald onderzoeksthema.  

Hoe werkt open access publiceren? Bekijk de informatievideo voor onderzoekers van het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB).

De voordelen van Open Access

  • Studenten en het werkveld hebben vrij toegang tot jouw artikelen.
  • Je krijgt meer lezers, omdat je artikelen niet achter een pay wall zitten.
  • Je hebt een grotere kans geciteerd te worden.
  • Je artikelen zijn beter vindbaar (bijv. door Google/GoogleScholar)
  • Door opslag in de HBO-Kennisbank, OpenAire blijven je artikelen duurzaam online bewaard.
  • Je hoeft later niet te betalen voor het gebruik van je eigen publicaties.

Werkwijze publiceren

Denk voorafgaand aan het onderzoek na over de manier waarop je Open Access wilt publiceren. Begroot eventuele kosten vooraf en zoek zo nodig financiering, bijvoorbeeld bij het 'Stimuleringsfonds Open Access' van de Hogeschool Leiden. 

Bij Open-Access-publiceren heb je als onderzoeker twee opties:

  • Gouden route: bij deze route betaal jij voor je publicatie in plaats van degene die toegang wil tot de publicatie. Denk hierbij aan Open-Access-tijdschriften waarbij de artikelen worden beoordeeld door peer review. Je publicatie is op deze wijze direct beschikbaar voor studenten en het werkveld. Laat je publicatie ook altijd opnemen in de HBO-Kennisbank door deze in te sturen naar het Mediacentrum
  • Groene route: hierbij wordt de uitgeversversie, pre-print of post-print van een publicatie, eventueel na een embargoperiode, opgenomen in de HBO-Kennisbank en OpenAIRE. Dit is aan de orde bij tijdschriften die zelf geen Open-Access-mogelijkheden bieden. Door afspraken te maken met deze uitgevers is het vaak tóch mogelijk om (na enige tijd) een publicatie in de HBO-Kennisbank op te nemen. Voor publicatie in de HBO-Kennisbank kun je contact opnemen met het Mediacentrum.

Keuze tijdschriften

Kijk voor Open-Access-tijdschriften, hun impactfactor en bereik en embarogoperiodes op  de volgende websites:

Open access tijdschriften

  • DOAJ (Directory of Open Access Journals)

Impactfactor van tijdschriften

Embargoperiodes en pre-print of pos-tprint mogelijkheden bij betaalde tijdschriften

Publicatie HBO Kennisbank

Stuur de Open-Access-versie van je publicatie altijd naar het Mediacentrum, die zorgt voor publicatie in de HBO-Kennisbank. De publicatie wordt daarmee automatisch ook opgenomen in OpenAIRE.