Een medewerkster van het Mediacentrum helpt een student het juiste boek te vinden.

Zoektips

Goed zoeken is een kunst. De meeste databanken en zoekmachines bieden uitgebreide zoekmogelijkheden voor een zo goed mogelijk zoekresultaat. Door deze zoekopties te gebruiken kun je sneller een beter resultaat krijgen. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Geavanceerde zoekopties

Deze functies zijn universeel: je kunt ze zowel in Google en andere zoekmachines als in databanken gebruiken.

Aanhalingstekens “ “
Gebruik “ “ als je zoekt naar een “exacte woordcombinatie”. Bronnen waarin deze woorden alleen los van elkaar voorkomen, komen niet in je resultatenlijst voor.

OR
Zijn er verschillende bewoordingen mogelijk voor het onderwerp waar je naar zoekt? Zet dan OR tussen die woorden:

tieners OR pubers OR adolescenten.

Doe dit bijvoorbeeld bij synoniemen en woorden die ongeveer dezelfde betekenis hebben. Je haalt op deze manier zo veel mogelijk relevante zoekresultaten in één zoekopdracht boven. Zou je alleen op het woord tieners zoeken, dan mis je de bronnen waar de woorden pubers en adolescenten in voorkomen. 

NOT / -
Woorden uitsluiten in je resultatenlijst kan ook. Gebruik NOT als je zoekt in databanken: tieners NOT adolescenten. In Google doe je dat met een – (min) voor het woord: -adolescenten.

*
Maakt enkelvoud of meervoud in je zoekterm niet uit of twijfel je aan de exacte spelling? Gebruik dan de joker of asterisk * (shift 8). Door dit teken achter een woord te plaatsen verleng je dat woord: adolescent* zoekt naar adolescent, adolescenten, adolescentie. Zet je het teken middenin een woord dan vervangt het daar één of meerdere letters: adole*ten.

Trefwoorden

Catalogi en databanken beschrijven boeken en artikelen vaak met behulp van trefwoorden. Deze heten ook wel thesaurustermen, sleutelwoorden, key words of subject terms.

  • Zoeken op trefwoord is specifieker dan zoeken in ‘alle tekst’.
  • Door naar de trefwoorden te kijken, kun je inspiratie opdoen voor de rest van je zoektocht naar informatie.

Meer informatie en tips

Om je nog verder op weg te helpen:

Je bent natuurlijk altijd welkom in het Mediacentrum om medewerkers om hulp te vragen. Mailen mag uiteraard ook. Stuur je vraag naar [email protected].