Hogeschool Leiden

Aanbevolen websites

Nieuws en kranten
Naslag
Zoeken en informatie beoordelen
Onderzoeksinformatie
Hoger Onderwijs

Nieuws en kranten

Delpher
Zoeken in kranten uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Ruim 8 miljoen Nederlandstalige krantenpagina's. 
In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften – die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

Google Nieuws Nederland
Google Nieuws is een computer-gegenereerde nieuwsservice die nieuwskoppen verzamelt uit meer dan 50.000 nieuwsbronnen uit de hele wereld, gelijksoortige artikelen groepeert en deze op basis van de interesses van de lezer weergeeft.​

Kranten.com
Hét online krantenoverzicht, met landelijke kranten, regionale kranten en nieuws online. Alles verzameld in overzichtelijke headlines.
Kranten.com biedt een online overzicht aan van landelijke en regionale kranten in Nederland en België. Daarnaast zijn er op de website diverse overzichten te raadplegen waarin bepaalde informatie centraal staat zoals IT & Internet nieuws, Beursnieuws, Business & Finance nieuws, Filmnieuws en Weer & Verkeersnieuws.

Nieuws.nl
Doorlopend het laatste nieuws.

Officiële bekendmakingen
Deze databank bevat de officiële bekendmakingen van de overheid (Staatsbladen, Staatscouranten, Tractatenbladen) en de Handelingen en Kamerstukken van de Eerste en Tweede Kamer vanaf 1 januari 1995.

Naslag

bab.la taalportaal
Online woordenboek voor 28 talen. 
Het bab.la taalportaal biedt vertalingen met het woordenboek, taaltests, taalspelletjes, woordenschatlessen om online te leren en nog veel meer. bab.la is interactief: je kunt je eigen vertaling invoeren, je eigen taaltest bedenken en je eigen les over woordenschat maken.

Encyclopaedia Britannica
Explore the updated online encyclopedia from Encyclopaedia Britannica with hundreds of thousands of articles, biographies, videos, images, and Web sites.

Interglot
Vertalen van en naar: Engels, Frans, Duits, Spaans, Nederlands en Zweeds.

Van Dale Nederlands woordenboek online

Woordenlijst Nederlandse taal (Groene Boekje)
Woordenlijst in officiële spelling, verzorgd door TaalunieVersum.

Zoeken en informatie beoordelen

EBSCOhost tutorials

De  Google Geavanceerd zoeken-pagina biedt extra mogelijkheden voor zoeken op internet.

Google Scholar biedt informatie die gecontroleerd is op kwaliteit.

Onderzoeksinformatie

DOAJ: Directory of Open Access Journals
DOAJ is an online directory that indexes and provides access to high quality, open access, peer-reviewed journals.

Google Scholar
Google Wetenschap biedt de mogelijkheid om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Er kan gezocht worden naar proefschriften, boeken, samenvattingen en artikelen van academische uitgeverijen, professionele organisaties, voorpublicaties, universiteiten en andere wetenschappelijk organisaties. Met Google Wetenschap is het mogelijk om wereldwijd te zoeken naar de meest relevante wetenschappelijke onderzoeksrapporten.
Bij Google Wetenschap worden zoekresultaten op relevantie gerangschikt.
Met de rankingtechnologie van Google wordt de volledige tekst van elk artikel doorzocht en wordt rekening gehouden met de auteur, de publicatie waarin het artikel staat en hoe vaak het artikel is geciteerd in wetenschappelijke literatuur.

OpenDOAR: The Directory of Open Access Repositories
OpenDOAR is an authoritative directory of academic open access repositories. Each OpenDOAR repository has been visited by project staff to check the information that is recorded here. This in-depth approach does not rely on automated analysis and gives a quality-controlled list of repositories.

Vereniging van lectoren
De missie van de Vereniging van Lectoren is het bevorderen van praktijkgericht onderzoek door samenwerking van lectoren. 

Hoger Onderwijs

Staatscourant

Vereniging Hogescholen
De Vereniging biedt een platform voor opinievorming en kennisdeling. De Vereniging Hogescholen is bovendien de belangenbehartiger van alle bekostigde hogescholen en dus een belangrijke gesprekspartner voor politiek, andere maatschappelijke organisaties en overheden nationaal en internationaal.

Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek