Studenten zijn aan het werk aan een computer of laptop en overleggen met elkaar.

Extra informatie per databank

 

•   Academia
Academia biedt online toegang tot tienduizenden uren streaming video- en audiomateriaal voor het hoger onderwijs in Nederland, geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Uitgebreide informatie over het aanbod en de gebruiksmogelijkheden vind je op de hulppagina van Academia.

•   Chemische Feitelijkheden
Inloggegevens staan in de catalogus.
De encyclopedie over moleculen, mensen, materialen en milieu. Op de website staan nieuwe en eerder verschenen edities.

•   Chromedia
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Chromedia is een bron van informatie op het gebied van chromatography practice. De website bevat een database met educatieve materialen (tekst, afbeeldingen, video) van hoge kwaliteit. Alle content is getoetst door vakspecialisten.

•   Cochrane Library
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Databank waarmee je heel specifiek kunt zoeken naar Engelstalige artikelen met betrekking tot evidence-based onderzoek in de gezondheidszorg. Een deel van de artikelen is full text beschikbaar.

•   Communicatie Intelligence (i)
Inloggegevens staan in de catalogus.
Vakkennisdatabank voor de communicatieprofessional

•   DART-Europe
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Deze webportal biedt toegang tot ruim 360.000 dissertaties van meer dan 500 Europese universiteiten.

•   Delpher
Delpher biedt toegang tot gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Het gaat om originele teksten uit de 15de tot de 21ste eeuw, welke woord voor woord te doorzoeken zijn. Al het materiaal uit Delpher mag je voor eigen onderzoek vrij gebruiken. Meer informatie.

•   EBSCOhost
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Kies voor EBSCOhost Web. Je ziet dan welke databanken je kunt doorzoeken; bij elke databank staat de inhoud in het kort vermeld. 

•   HBO Kennisbank
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
Binnen hogescholen worden veel publicaties zoals artikelen, onderzoeksrapporten en afstudeerwerken geproduceerd door lectoren, docenten en studenten. De HBO Kennisbank maakt dit materiaal van hogescholen zichtbaar en beschikbaar voor uitwisseling en hergebruik. De HBO Kennisbank is hierdoor een belangrijke toegangspoort tot de resultaten van onderzoek van hogescholen.

•    JAR (OpMaat)
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Bevat alle relevante uitspraken op arbeidsrechtelijk gebied die afkomstig zijn van diverse rechtelijke instanties, voorzien van bronvermelding(en), wetsartikelverwijzing(en), trefwoord(en) en een praktijkgerichte samenvatting. De belangrijkste uitspraken zijn daarnaast voorzien van op de praktijk toegesneden annotaties. Ook uitspraken van de openbare bron Rechtspraak.nl zijn opgenomen. Deze zijn niet voorzien van annotaties.

•    Journal of Chemical Education (JCE) (vanaf 2019 niet meer beschikbaar)
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
The journal of the Division of Chemical Education, Inc. of the American Chemical Society. Published continuously since 1924, and now copublished with ACS Publications, JCE is the world’s premier chemical education journal.

•     Kennisbank Diversiteit en Emancipatie
De Kennisbank Diversiteit en Emancipatie van IDEM is een landelijke kennisbank met meer dan 42.000 beschrijvingen van documenten die betrekking hebben op het werkveld van IDEM: discriminatie, LHBT-emancipatie, integratie en discriminatie.

•     Kluwer Navigator (juridische portal)
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Deze databank bevat juridische informatiebronnen die worden uitgegeven door uitgeverij Kluwer. Daarnaast vind je hier diverse “modellen voor de rechtspraktijk”.

•   Legal Intelligence
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Dit is een geïntegreerde juridische zoekmachine die naast Kluwer Navigator en SDU jurisprudentie arbeidsrecht ook een aantal openbare rechtsbronnen ontsluit, waaronder Overheid.nl, Recht.nl, Rechtspraak.nl.

•   LexisNexis
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
Lexis Nexis is een full text archief van de grote landelijke dagbladen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Trouw, Het Parool en de Volkskrant.
Let op: inloggen via de browser Safari kan problemen geven! In dat geval is het nodig om het via een andere browser te proberen, bijvoorbeeld Chrome.

•   Marketing Intelligence (i)
Inloggegevens staan in de catalogus.
Vakkennisbank voor de marketingprofessional.

•   NARCIS
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
De toegang tot de Nederlandse wetenschapsinformatie.
NARCIS – National Academic Research and Collaborations Information System.
NARCIS wordt door de KNAW ontwikkeld om de zichtbaarheid en vindbaarheid van wetenschappelijk onderzoek in Nederland te vergroten. Deze ontwikkeling vindt plaats in samenwerking met de Nederlandse universiteiten, NWO en andere onderzoeksinstellingen.

•   National Guideline Clearinghouse
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
Grootste (gratis) database van Engelstalige evidence-based richtlijnen met gestructureerde samenvattingen en links naar full text.

•   PEDro
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
Physiotherapy Evidence Database. PEDro is a free database of over 32.000 randomised trials, systematic reviews and clinical practice guidelines in physiotherapy.

•    Picarta
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
In deze databank kun je o.a. zoeken naar in Nederland aanwezige tijdschriftartikelen en boeken. Deze boeken en artikelen kunnen via het Mediacentrum aangevraagd worden.
Soms krijg je een foutmelding of geen toegang tot Picarta, omdat alle kanalen bezet zijn. Probeer het in zo’n geval nog een keer. Eventueel kun je op dat moment ook de catalogus van de Plusbibliotheken raadplegen; die catalogus bevat een deel van Picarta en is altijd gratis toegankelijk.

•   PubMed
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
A service of the National Library of Medicine that provides access to over 17 million citations from MEDLINE and additional life sciences journals. PubMed includes links to many sites providing full text articles and other related resources.
Let op: bij gebruik binnen het gebouw van Hogeschool Leiden (of thuis met behulp van het programma VPN client) zijn er meer full text artikelen beschikbaar dan daarbuiten, omdat de links naar de andere databanken anders niet werken.

•   Schooltv
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
Zoeken naar leuke, geschikte video’s via categorieën, of tv-programma’s. Leeftijden staan erbij vermeld.

•   ScienceDirect
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
ScienceDirect is Elsevier’s leading information solution for researchers, teachers, students, health care professionals and information professionals. Het gaat hierbij om wetenschappelijke informatie op o.a. de vakgebieden geneeskunde, techniek, business, (bio)chemie, informatica en sociale wetenschappen.
Let op: het groene icoontje geeft aan of een gevonden artikel binnen of buiten het abonnement van het Mediacentrum valt. Oranje icoontje is Open Access.

•   SpringerLink
Toegang zonder wachtwoord binnen Hogeschool Leiden.
SpringerLink biedt toegang tot Nederlandse vaktijdschriften en naslagwerken van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Naast Nederlandstalige artikelen op het gebied van geneeskunde, ggz en welzijn, paramedische beroepen, management en recht bevat SpringerLink ook Engelstalige artikelen. Je vindt er ook een aantal e-books full text.

•   Tijdschrift voor HRM
De database van Tijdschrift voor HRM bevat artikelen, columns en boekbesprekingen vanaf 1998. Alle bijdragen zijn vrij te downloaden, te verspreiden en te gebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door partners in de beleidspraktijk en in het hoger onderwijs. Ook Hogeschool Leiden is partner van Tijdschrift voor HRM. 
Het is in deze database mogelijk te zoeken op trefwoord, auteur, editie, rubriek of dossierthema.

•   TRIP Database
Gratis toegang, nooit wachtwoord nodig.
The TRIP Database is a clinical search tool designed to allow health professionals to rapidly identify the highest quality clinical evidence for clinical practice.
Een (gratis) database die gelijktijdig verschillende EBM-bronnen doorzoekt. Klinische informatie, dus vooral interessant voor verpleegkunde- en fysiotherapie-studenten.