Links: Amber van der Wal. Recht: Marieke Zaat

Het verhaal van Amber en Marieke - Master Jeugdzorg

Alumna Amber van der Wal werkt als ambulant spoedhulpverlener bij Enver. Zij is intensief betrokken bij gezinnen in crisis. Ze vertelt hoe het is om een master naast je werk te volgen en wat zij hiervan heeft geleerd. Marieke Zaat was haar leidinggevende toen Amber met de Master Jeugdzorg startte.

Amber van der Wal, alumna Master Jeugdzorg

Amber van der Wal, alumna Master Jeugdzorg

"Niet meteen in de oplosstand, meer oog voor team-coaching en beleid."

Amber van der Wal

“In 2016 ben ik bij Enver begonnen als residentieel crisisgroep-werker. Mijn hart heeft altijd bij de jeugdzorg gelegen, maar ik was me wel aan het bezinnen: wat wil ik? Niet veel later ben ik gestart met de Master Jeugdzorg bij Hogeschool Leiden. Een pittige opleiding, zeker naast je werk. Het zorgde voor een enorme verandering. Ik merk dat ik dankzij de master niet meer automatisch in de oplosstand schiet. Ik vraag me nu veel meer af hoe wij als hulpverleners ook goed voor onszelf kunnen zorgen. Mijn context is breder geworden. Ik heb een scherper oog voor alle verschillende belangen. Dat is voor mij de grootste omslag geweest. Ik ga ook veel bewuster om met de verantwoordelijkheid van het team als geheel en het feit dat we het samen doen.”

Verandering op professioneel vlak

“Daarnaast was er een grote verandering op het professionele vlak. Ik ben twee jaar geleden ambulant spoedhulpverlener geworden. Ik was toen 24 jaar. De master heeft mij zekerder gemaakt. Dat viel me al op tijdens het solliciteren en ik merk het nog steeds, elke dag. In een crisissituatie is de werksnelheid hoog. Je moet snel schakelen. Dan juist is het goed om regelmatig te kijken wat we doen en waarom. Dat betekent dat we ook moeten stilstaan bij ethische dilemma’s. Het stuk moreel beraad ga ik nu oppakken binnen ons team. Als jeugdhulpverleners zijn wij ons eigen gereedschap. Dat moet je goed onderhouden.”

Marieke Zaat, leidinggevende

Marieke Zaat, leidinggevende

"Amber neemt vaker het voortouw."

Marieke Zaat

“Soms heb je collega’s in je team, dat zijn de pareltjes. Gedreven, vasthoudend, leergierig. Amber is zo een collega. Ik juichte het toe dat zij de Master Jeugdzorg wilde gaan doen. Ik heb diezelfde opleiding gedaan en weet uit ervaring dat je leert analyseren en breder te kijken. Mede dankzij de kwaliteit van het onderwijs en de deskundigheid van de lectoren van Hogeschool Leiden.”

Meerwaarde Master Jeugdzorg voor een team

“Bij Amber heb ik die ontwikkeling zeker gezien. Ze nam vaker het voortouw. Wij hadden destijds een startend team. Amber zorgde voor enthousiasme én een kritische houding: welke kwaliteiten hebben wij in ons team en hoe kunnen we die optimaal inzetten? Ze stapte steeds vaker in een adviserende rol. Dat was ook goed voor het team: een collega op wie je kan leunen en van wie je kunt leren. Ik zelf ook! Amber zette mij op scherp als zij vertelde waar ze het tijdens haar studiedagen over had gehad. Soms lig je echt onder de steen van je werk, dan is dit soort geluiden van buiten inspirerend. Je blijft als leidinggevende up to date. De master is dus niet alleen een persoonlijke verrijking voor Amber, maar ook voor onze organisatie. Ik gun elke medewerker die verder wil in de jeugdzorg deze opleiding.”

Naar opleidingsinformatie Master Jeugdzorg