Leraar basisonderwijs lezen

Is de Master Jeugdzorg iets voor jou?

Heb je een hbo afgerond, werk je in de jeugdsector en heb je behoefte aan een nieuwe stap in je loopbaan? Ben je net afgestudeerd en wil je gelijk verder studeren? Wil je je verdiepen en verbreden in het vak? En schrik je niet terug voor een pittige opleiding naast je werk? Dan is de masteropleiding Jeugdzorg van Hogeschool Leiden iets voor jou.

Weten wat jij kunt verwachten als je hbo-masteropleiding op het gebied van Sociaal Werk gaat volgen? Bekijk het informatiefilmpje.

Professioneel tegenwicht voor stress en onzekerheid

Studenten van de master Jeugdzorg zijn werkzaam in de jeugdzorg, in de jeugdhulpverlening of in de jeugdbescherming. Of in jeugdstrafrecht, kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdgezondheidszorg of als pedagogisch ondersteuner in het onderwijs. Ze willen op de hoogte zijn van wat je moet weten en kunnen om de juiste dingen goed te doen. De masteropleiding biedt een professioneel tegenwicht aan wat de praktijk van alle dag vraagt en aan de onzekerheid en stress die dat kan veroorzaken.

Focus op hulp bij opvoeden en opgroeien

De masteropleiding Jeugdzorg is sterk gericht op hulp bij opvoeden en opgroeien. Als master(student) neem je daarin verantwoordelijkheid. Je schuift niet door, besteedt niet uit, maar pakt aan. Vanuit eigen kennis, inzicht en kunde. Tijdens de masteropleiding Jeugdzorg reflecteer je op eigen handelen en dat van anderen en daarvan leer je dagelijks. Je bent een professional die niet afwacht, maar de leiding neemt. In de eerste plaats over jezelf, maar ook over het proces. Je wordt in de master Jeugdzorg van Hogeschool Leiden opgeleid tot een 'leading professional' die anderen helpt om zelf verantwoordelijkheid te ervaren en te nemen.

Analyseren en keuzes maken

Kenmerkend voor jou als master(student) is dat je je afvraagt hoe je met anderen vorm geeft aan het dagelijks werk. Je maakt dagelijks vele keuzes en je kunt het nooit alleen. De goede keuzes maken betekent dat je een goede analyse kunt maken van de situatie. Een analyse met en van mensen, feiten en stappen die al gezet zijn en samen gezet moeten worden.

"Ik houd van studeren, van verder leren en van verder kijken dan je neus lang is. Al snel na mijn hbo-opleiding voelde ik dat ik nog niet was uitgeleerd. De master Jeugdzorg trok me aan vanwege de vijf leerwegen. Het is een brede opleiding, die daadwerkelijk verdiepend is. Weet je nog niet welke kant je op wilt, dan kun je na deze master nog alle kanten op. Wil je graag leidinggeven, dan krijg je voldoende bagage mee, vooral ook vakinhoudelijk. Daarnaast heb ik meer coachingsvaardigheden waar ik nu dagelijks gebruik van maak in mijn werk. Bovendien ben ik me door de master veel bewuster geworden van mijn handelen. Daardoor ben ik op een andere manier in mijn werk komen te staan, steviger, professioneler. Ik vind mezelf nu een betere hulpverlener."

Patricia Bokhorst volgde de master Jeugdzorg en is nu teamcoƶrdinator diagnostiek- en observatieteams bij de Bascule in Amsterdam