Student Debbie | Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

"Voor mij is deze opleiding na 13 jaar als therapeut een echte toevoeging"

In 2020 startte Debbie met de master waarin zij op een andere manier naar zorg leert kijken en leert inspelen op veranderingen in het huidige zorgstelsel. Inmiddels is ze afgestudeerd neemt ze haar nieuwe kennis en netwerk mee in haar huidige werk.

Kennismaking met de opleiding

Mijn werkgever werd op de hoogte gesteld van de start van deze opleiding en was er direct heel enthousiast over. Hij heeft het toen bij mij neergelegd en ik vond het eigenlijk meteen leuk. Als we kijken naar de mate waarin de zorg op dit moment verandert, denk ik ook dat dit een heel belangrijk punt is om in deze opleiding te stappen. Om die reden ben ik gestart met de master. 

Student Debbie | Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

Veranderingen in de zorg

Deze master gaat niet over de inhoudelijke kant van het werk van een fysiotherapeut. Je leert niks over het verbeteren van technieken, maar juist over de veranderingen in de zorg. Zorg is iets wat continue in beweging is en met het huidige zorgstelsel komen er hoogstwaarschijnlijk nog veel meer veranderingen aan. Hoe speel je hier als zorgverlener goed op in? Hoe kan je ervoor zorgen dat je zorg beter kunt maken? Dat is waar deze opleiding zich op richt. Voor mij is dat na 13 jaar als therapeut een echte toevoeging.

Debbie

Ik vind het super fijn hoe ik mijn werk kan combineren met de opleiding. Je hebt een mooi vooruitzicht hoe je je werk nog leuker kunt maken door alles wat je tijdens deze opleiding leert.

Debbie

Een voorbeeld van iets dat verandert is bijvoorbeeld dat mensen langer thuis blijven wonen dan voorheen. In deze opleiding leer je wat voor vaardigheden er nodig zijn om langer thuis te blijven wonen. Zowel voor de cliënt als voor jou als zorgverlener. Je leert ook hoe je je daarop kunt richten, welke competenties je daarvoor nodig hebt en welke disciplines je moet inschakelen. 

Een andere kijk op de cliënt

Tijdens de opleiding leer je om op een andere manier naar je cliënten te kijken dan dat je dat de afgelopen jaren als therapeut waarschijnlijk hebt gedaan. 

Het leren denken vanuit de client is zeker een meerwaarde. Er zijn al therapeuten die dat van nature doen, maar de vraag is waarom je dat doet, via welk model je het beste kan handelen en hoe deze skill beter kunt maken. Je leert hier beter over na te denken. Ik denk dat de ene cliënt deze aanpak meer nodig heeft dan de andere. Zo heb je bijvoorbeeld de cliënt die voor een simpel inversietrauma komt, waar je advies en informatie aan geeft en bij wie het de tweede keer al goed gaat. Bij die patiënt is het minder van belang om alle ins- en outs uitvoerig te bespreken. Maar op het moment dat je met een wat complexere casus te maken krijgt, is dat juist wel heel zinvol. Natuurlijk moet je ook bij de minder complexe casussen een goed beeld hebben van wie er tegenover je zit. Is het iemand die veel angst heeft om te bewegen en waaraan ik moet uitleggen waarom bewegen goed is? Of is het iemand die al heel ver over zijn grenzen gaat en die ik juist wat moet beperken. Over het algemeen ligt de nadruk in de master vooral op de iets complexere casussen, wat ik persoonlijk heel interessant vind.

Debbie

Ik leer in deze opleiding om anders naar zorg te kijken: naar de zorgverleners die er zijn, naar ieders rol en vooral naar hoe je elkaar beter kunt vinden en dichter bij elkaar kunt komen om betere zorg te leveren. Dat is iets wat ik gelijk kan implementeren als ik aan het werk ben. De opleiding dwingt je daar ook toe.

Debbie

Combineren en plannen

Ik ben iemand die overal graag 100 procent voor gaat en dat deed ik dus ook toen ik startte met de master. Helaas gaf ik teveel waardoor ik uit balans raakte. Later in de master ging dit al veel beter, omdat ik voor mijzelf leerdoelen had gemaakt. Het combineren van studie en privé is echt wel te doen. Zelf ben ik Locatiemanager in de Lier en Zoetermeer en zijn we bezig om een nieuwe tak binnen het bedrijf neer te zetten, ben ik een eigen bedrijf aan het opzetten en heb ik een gezinsleven. Voordat ik aan de opleiding begon heb ik thuis wel een goed gesprek gehad. Zo studeerde ik in de weekenden vanaf na de lunch tot het eind van de middag en nog maar één avondje doordeweeks. Ik denk dat het belangrijk is dat je van te voren afspraken maakt over hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit goed kunt gaan doen. 

Debbie

Je past de opgedane kennis toe op jouw echte cliënten. De docenten brengen ook praktijkvoorbeelden in tijdens de lessen waarin wij ons kunnen verdiepen. Zo komt er van alles aan bod.

Debbie

Terugblik op de master

Al tijdens de master merkte ik dat ik met een andere blik naar zorg, zorg leveren en ons huidige zorgstelsel ging kijken. Aspecten waar ik normaal niet over nadacht ben ik nu vanuit een ander perspectief gaan zien. Zo houd ik mij nu in grote mate bezig met de toekomst van de zorg en hoe de levering van de zorg eruit gaat zien. Ik vind het belangrijk dat ik als zorgverlener naar deze nieuwe ontwikkelingen in de zorg te kijken. Het blijft hierbij belangrijk om als praktijk op deze nieuwste ontwikkeling in te spelen om te zorgen dat je als praktijk de zorg blijft aanbieden die nodig is. Dankzij de master is ook mijn netwerk een stuk groter geworden, waardoor ik sneller kan schakelen in het leveren van zorg die de persoon op dat moment nodig heeft. Op dit moment doen we binnen de praktijk waar ik werkzaam ben onderzoek naar hoe toekomstbestendig onze organisatie is en proberen op de knelpunten te anticiperen. Dit maakt dat ik positief terugkijk op de master en ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om deze te volgen. 

Nog meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina van de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg.