Hogeschool Leiden

Masteropleiding Advanced Nurse Practice viert jubileum

Afgelopen donderdag 3 maart heeft de Masteropleiding Advanced Nurse Practitioner (MANP) haar 12 ½ jarig jubileum gevierd.

Het feestelijk samenzijn werd gecombineerd met een geaccrediteerde, inhoudelijke nascholing voor alle alumni, leermeesters en andere betrokkenen bij de opleiding. De 175 vakprofessionals gaven duidelijk blijk van waardering voor deze breed gedragen (kleine) opleiding en vonden het een geslaagde jubileumbijeenkomst. 

Verpleegkundig specialist plek gevonden in de zorg

Het inhoudelijke deel van het programma bestond uit het leggen van verbindingen tussen het verleden, heden en de toekomst. De link naar het heden werd geslagen door acht presentaties van oud-studenten. Zij gaven elk een indruk van de manier waarop Nurse Practitioners (tegenwoordig verpleegkundig specialisten genoemd) in de praktijk hun rol hebben gevonden binnen de zorg en hoe zij bijdragen aan het versterken en uitbouwen van de positie van deze relatief jonge beroepsgroep. De presentaties gaven praktijkvoorbeelden uit diverse werkvelden: van verpleeghuis tot ziekenhuis, van spoedzorg tot chronische zorg. Een zojuist afgestudeerd verpleegkundig specialist gaf een mooi compliment aan de sprekers: “Door al deze presentaties heb ik vanuit de praktijk duidelijke voorbeelden gezien hoe ik zelf meer richting kan geven aan mijn functie als startend verpleegkundig specialist.”

Inspiratie voor de toekomst

Een inkijk in mogelijkheden voor de toekomst werd gegeven door twee gastsprekers. Frits van den Assem vertelde waarom beleving zo belangrijk is in de zorg en zette aan de hand van de principes van het boek 'Als Disney de baas was in het ziekenhuis' uiteen op welke manieren dit opgepakt kan worden. De tweede gastspreker, filosoof Bas Haring en onder meer bekend van het tv-programma 'proefkonijnen' gaf enkele filosofische overwegingen mee ten aanzien van nieuwsgierigheid, het salaris van medisch specialisten en (de acceptatie van) risico’s in de zorg.

Naast het inhoudelijke programma was er voor iedereen natuurlijk gelegenheid om met elkaar bij te praten tijdens een heerlijk diner en de borrel achteraf.

Bekijk alle foto's op de Facebookpagina van de Master Advanced Nursing Practice