Hogeschool Leiden

Opbouw studie

Met behulp van het duale (combinatie van leren en werken) opleidingstraject van Hogeschool Leiden kun je binnen twee jaar je bachelordiploma Management in de Zorg behalen. Jouw eigen werksituatie fungeert als dynamische leeromgeving. Bij Hogeschool Leiden ben je regisseur van je eigen studie. Het doel staat vast, namelijk het bezitten van alle opleidingscompetenties. De weg ernaartoe bepaal je zelf, in overleg met je persoonlijke studiebegeleider. Je kiest je eigen leerroute en stemt je studieplan af op wat jij meebrengt aan kennis en ervaring, op de mogelijkheden van je werk en privé-situatie, en op je doelen en dromen.

Wisselwerking zorgorganisaties en Hogeschool Leiden

Bij de opleiding Management in de Zorg werken we nauw samen met de organisaties op het gebied van zorg en maatschappelijke dienstverlening. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Inhoud studieprogramma opleiding Management in de Zorg

Binnen het bachelorprogramma staan tactisch management en de vraagstukken die daar spelen, centraal. Het draait om visie- en beleidsontwikkeling, langetermijnplanningen en procesinnovatie. Je verdiept je in onderwerpen die het 'van dag-tot-dag runnen' van een afdeling of werkeenheid overstijgen. Denk aan arbeids- en gezondheidsrecht, beleidsontwikkeling, verander- en projectmanagement en organisatiekunde, zorgmarketing en ondernemerschap. Voor jouw afstudeerproject kies je zelf een afgebakend managementvraagstuk waarin je verder werkt aan de ontwikkeling van je visie op het beroep. Het onderwijsprogramma bestaat per semester uit drie typen opdrachten:

  • kennisopdracht: deze is verbonden aan overkoepelende kennis (vakkennis, vakbladen en wetenschappelijke kennis) van een competentiegebied;
  • integrale beroepsopdracht (managementopdracht): deze is verbonden aan jouw taakuitoefening. Je kunt dan een in de praktijk uitgevoerde opdracht aan de opleiding aanbieden;
  • professionaliseringsopdracht: dit kan een praktijk reflectieopdracht, een portfolio opdracht en/of leerwerkopdracht zijn.

Om alvast een indruk te krijgen van de literatuur die behandeld wordt tijdens de opleiding kun je de boekenlijst ( pdf, 14 KB ) bekijken.

De opleiding Management in de Zorg, of delen daarvan, kan ook incompany voor het (aankomend) middenmanagement van een organisatie worden gegeven. Heb je interesse? Neem in dat geval contact op met Tineke Kleijne,T: +31 (0)6 38 82 94 61.

Incompany traject

De opleiding Management in de Zorg, of delen daarvan, kan ook incompany voor het (aankomend) middenmanagement van een organisatie worden gegeven. Heb je interesse? Neem in dat geval contact op met Tineke Kleijne,T: +31 (0)6 38 82 94 61.

Product gestuurd onderwijs

Het onderwijs is product gestuurd: je werkt aan opdrachten en producten die je direct kunt gebruiken binnen je eigen werkomgeving. Dit kan bijvoorbeeld een afdelingsbeleidsplan zijn of een plan om het ziekteverzuim te verminderen. Een aantal taken voer je individueel uit, andere opdrachten met meerdere studenten. Tijdens de colleges, die door vakdocenten worden gegeven, krijg je bruikbare modellen en theorieën aangeboden. Ook word je getraind in bedrijfscommunicatie, ondernemerschap en onderzoek.

Maak kennis met onze docenten

Studieduur en tijdsinvestering Management in de Zorg

De bacheloropleiding Management in de Zorg duurt twee jaar. Je hebt één dag per week les, namelijk op donderdag. Daarnaast moet je rekenen op ongeveer twee dagdelen aan voorbereiding. In totaal is de studiebelasting 20 uur per week. De vakantieweken van regio Leiden worden aangehouden.

Heb je vragen over de opleiding Management in de Zorg? Bel direct met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38 (aanwezig ma t/m do).

Direct contact met de opleiding

Heb je vragen over de opleiding Management in de Zorg? Bel direct met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38 (aanwezig ma t/m do).

Stel je vraag aan de opleiding Management in de Zorg