Studenten zijn hard aan het werk in het Mediacentrum

Aangifte bij cliënten met een LVB

Over het komen tot een weloverwogen besluitvorming.

Voor wie begeleiders (ambulant en woonbegeleiding) van jongeren en jongvolwassenen met een lVB
Data workshop

donderdag 16 april van 14:00 - 16:30
dinsdag 7 juli van 14:00 - 16:30

Duur workshop 2,5 uur
Workshopleider Hendrien Kaal, lector
Aantal deelnemers maximaal 20
Kosten 130 euro excl. btw
Inschrijven via een mail naar Femia Vuist (vuist.f@hsleiden.nl) onder vermelding van Workshop Aangifte

Ook mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) plegen soms crimineel gedrag. Vrijwel alle medewerkers in de LVB-zorg worden in meer of mindere mate geconfronteerd met wetsovertredingen door hun cliënten: agressie, vernieling, diefstal of brandstichting. Hierbij staan zij soms voor de moeilijke beslissing of zij een beroep moeten doen op de strafrechtsketen. Is een aangifte gepast? In wiens belang is dat? Binnen het lectoraat LVB en risicovol gedrag is hier onderzoek naar gedaan en een checklist ontwikkeld die helpt om dergelijke moeilijke beslissingen te onderbouwen. In deze workshop wordt ingegaan op de dilemma’s en overwegingen rondom aangifte doen.

Na afloop van de workshop krijg je de ‘Checklist voor een weloverwogen besluitvorming’ en het boek ‘Met zorg naar de politie’.

Wat kun je verwachten?

In deze twee uur durende workshop wordt, na een korte uitleg over de achtergrond van het onderzoek, ingegaan op de kennis die nodig is om beslissingen rondom aangifte te nemen. Vervolgens wordt ingegaan op de diverse dilemma’s die rondom aangifte spelen. Door diverse werkvormen wordt bijgedragen aan het ontwikkelen van een eigen visie rondom het doen van aangifte.

Leerdoelen

Tijdens deze workshop staan twee leerdoelen centraal:

  • Je kunt na deze workshop kritisch kijken naar te maken en gemaakte keuzes rondom aangifte bij delinquent gedrag van cliënten met een LVB.
  • Op basis van deze kritische blik kun je enkele lessen trekken die relevant zijn voor de eigen beroepspraktijk.

Over de workshopleider

Hendrien Kaal is lector LVB en risicovol gedrag. Zij houdt zich bezig met divers onderzoek over LVB in de strafrechtsketen en het omgaan met delinquent gedrag in de zorg. Ook is Hendrien auteur van diverse boeken waaronder het boek ‘Met zorg naar de politie: over besluitvorming rond aangifte van strafbaar gedrag binnen de LVB-zorg’ .

Interesse?

Heb je interesse in deze workshop? Neem dan contact op met Femia Vuist via vuist.f@hsleiden.nl.