Hogeschool Leiden

Studiereis Hogeschool Vives naar Hogeschool Leiden

29 maart 2019 - Eind maart kwamen 25 studenten van de Hogeschool Vives uit Kortrijk (België) op uitnodiging van het lectoraat LVB & Jeugdcriminaliteit voor een studiereis van drie dagen naar Leiden.

De 25 studenten kwamen onder begeleiding van docenten Bart Vanhoenacker en Liesbeth Latré naar Hogeschool Leiden en verbleven op slaap 'De Korevaer' aan de Zijlsingel van Leiden. Vanuit hier hebben zij gedurende drie dagen leerzame activiteiten ondernomen. 

Woensdag 27 maart

De woensdag werd geopend door docent Juliette Sonderman. Zij vertelde aan de hand van haar CV en eigen ervaringen hoe de jeugdzorg in Nederland de afgelopen 40 jaar veranderd is. Tijdens haar presentatie bleek al snel dat er veel verschillen zijn tussen het Nederlandse en het Belgische systeem. Vervolgens vertelde Peer van der Helm tijdens de lunch over de speerpunten van zijn lectoraat Residentiële Jeugdzorg en zijn ervaringen binnen de residentiele jeugdzorg.

Bezoek Politie Leiden-Noord

Het middagprogramma was gevuld met een bezoek aan Politie Leiden-Noord. Daar presenteerde Chrissie van der Meijden (programmamanager wijkregie gemeente Leiden) hoe beleidsverandering en intensieve samenwerking met sociale partners de Slaaghwijk en de Kooi hebben veranderd. Tommie Lambrechts (MSc-student Culturele Antropologie aan Universiteit Leiden) deelde zijn ervaringen in de wijk. Aansluitend werd de groep opgesplitst voor een wijkwandeling door de Slaaghwijk en De Kooi. Daar werden de studenten onder andere verwelkomd door wijkcentra en de moskee.

Hogeschool Leiden

Op woensdagavond vond een ontmoeting plaats tussen de Belgische studenten en studenten TP, SW, SPH en MWD van Hogeschool Leiden. Tijdens deze bijeenkomst werden ervaringen gedeeld over de opleiding, stages en werk. Ook hier werden duidelijk dat er ondanks de gedeelde taal veel verschillen zijn. Naast verschillen werden er ook overeenkomsten gevonden, zoals de voorliefde voor bittergarnituur. Wel bleek ook daarbij dat smaken verschillen: waar de Nederlanders hierbij liefst mosterd eten, prefereren de Belgen mayonaise.

Hogeschool Leiden

Donderdag 28 maart

Donderdagochtend gaf Jan Dirk de Jong (lector Aanpak Jeugdcriminaliteit) samen met Samuel Krijger (eigenaar Visual Gain) college over de veranderingen in jeugdcriminaliteit en bevindingen uit eigen onderzoek en praktijk. Tijdens een workshop werden de studenten uitgedaagd om aan de hand van een casus de juiste sociale partners te bepalen. Hier werd duidelijk dat de verschillende opleidingen van de studenten van invloed waren op de keuzes die gemaakt werden.

Hogeschool Leiden

Donderdagmiddag werd er een bezoek gebracht aan een gehandicaptenzorglocatie van ’s Heeren Loo in Noordwijk. De studenten kregen een rondleiding over het terrein, bij een dagbestedingsproject en binnen een woongroep voor jongeren met een LVB. Als afsluiting werden er door enkele medewerkers van ’s Heeren Loo presentaties gegeven over LVB, beveiliging en begeleiding.

Op donderdagavond hebben de studenten zich in het Leidse uitgaansleven gestort.

Hogeschool Leiden

Vrijdag 29 maart

Op vrijdag stond er vier colleges gepland. Chris Kuiper (lector Verandering in de zorg voor Jeugd) gaf een presentatie over een nieuw programma waarmee jongeren zelf meer regie krijgen in het kiezen van hulpverlening. Sanne Spronk (PhD-candidate) gaf een college over School2care, een programma waarin zorg en onderwijs nauw met elkaar zijn verbonden. Hendrien Kaal (lector LVB en Jeugdcriminaliteit) gaf college over de relatie tussen LVB en criminaliteit. Ook sprak zij over verschillende onderzoeken waar het lectoraat aan verbonden is. Rogier de Groot (docent TP, PhD-candidate) vertelde over zijn promotieonderzoek over online gedrag van mensen met een LVB. Hierbij gebruikte hij actieve werkvormen om de studenten te laten ervaren wat een beperking met je kan doen.

Zowel de studenten als de begeleiders waren erg enthousiast over de opgedane kennis en ervaringen en de diverse ontmoetingen en gaven aan graag nog een keer terug te komen. Ook werd de Leidse faculteit van harte uitgenodigd voor een tegenbezoek.