Hogeschool Leiden

Publicatie Basisboek lvb voor sociaal werkers

24 februari 2022 - Het Basisboek lvb voor sociaal werkers, waaraan verschillende medewerkers van het lectoraat hebben meegewerkt, is gepubliceerd.

Het Basisboek lvb voor sociaal werkers beginnende sociaal werkers is gepubliceerd. In het basisboek wordt een breed beeld geschetst van de problemen waar mensen met een lvb tegenaan kunnen lopen in verschillende levensdomeinen en levensfasen, en de manieren waarop de sociaal werker hen hierbij kan ondersteunen.

Dit wordt gedaan in drie delen. In deel 1 wordt uitgebreid aandacht besteed aan wat een lvb inhoudt, wat de voornaamste ‘kenmerken’ daarvan zijn, hoe de lvb kan worden gesignaleerd en hoe daar vervolgens rekening mee kan worden gehouden in de ondersteuning. Ook wordt ingegaan op de maatschappelijke positie van mensen met een lvb, nu en in het verleden. Deze basiskennis dient als uitgangspunt voor deel 2 van het boek. Daarin wordt ingegaan op de impact van een lvb op verschillende levensgebieden en de rol die de sociaal werker in deze domeinen kan vervullen. Het boek wordt afgesloten met zes profielen van sociaal werkers die in hun werk te maken hebben met cliënten met een lvb.

Diverse medewerkers van het lectoraat hebben een bijdrage geleverd aan het boek. Hendrien Kaal en Lesley van Scheppingen waren onderdeel van de redactie en hebben verschillende paragrafen geschreven, waaronder een paragraaf over criminaliteit van Hendrien. Daarnaast heeft Rogier de Groot een hoofdstuk geschreven over digitaal burgerschap en schreef Nienke Spaan een hoofdstuk over een ander perspectief op handicap in onze maatschappij. 

Bekijk hier de website van de uitgeverij om het boek te bestellen.