Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

David Gast promoveert en richt zich op nieuw onderzoek

24 november 2022 - Onderzoeker David Gast van lectoraat LVB en Risicovol Gedrag promoveert dinsdag 29 november met zijn proefschrift ‘Dietary supplements for aggressive behavior: studies in people with intellectual disability’.

Belangstellenden zijn van harte welkom om 13:45 op het Rapenburg 73 in Leiden.

Het promotietraject van Gast gaat over het effect van voedingssupplementen op agressief gedrag bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking en vond plaats vanuit de afdeling psychiatrie bij het LUMC. Van daaruit heeft hij onder meer een placebo gecontroleerde interventiestudie uitgevoerd.

De hoofdbevinding was dat er geen verschil in effect was tussen de placebo en de supplementengroep, met als belangrijke kanttekening dat de COVID-19-uitbraak tijdens de studie voor een grote verstoring zorgde. De aanbeveling is daarom om het onderzoek te herhalen.

Bijvangst van het onderzoek was de ontdekking dat de kwaliteit van voeding bij mensen met een lvb zorgwekkend laag is. Daarom gaat Gast zich als onderzoeker bij het lectoraat lvb en risicovol gedrag nu richten op onderzoek naar het bevorderen van een gezonde leefstijl bij mensen met een lvb.

Lees hier het proefschrift van David Gast, ‘Dietary supplements for aggressive behavior: studies in people with intellectual disability.' ( pdf, 2.06 MB )