Nienke Spaan

Nienke Spaan

Nienke Spaan, MSc (1976) is docent Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden.

Rol binnen de kenniskring
Maatschappelijk werker en Klinisch epidemioloog Nienke Spaan, MSc (1976) is docent Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden. Haar expertise ligt op het gebied van traumahulpverlening en mensen met een beperking. Als docent is zij o.a. betrokken bij onderzoeksmethodologie, afstudeerbegeleiding en traumahulpverlening. Vanaf 2014 is ze betrokken bij het lectoraat. 

Ervaring en achtergrond
Nienke heeft door de jaren heen ervaring opgedaan met de doelgroep mensen met een LVB. Ze werkte ruim tien jaar als vrijwillig medewerker bij Slachtofferhulp Nederland en was een aantal jaar werkzaam als (kinder)revalidatie maatschappelijk werker. Naar aanleiding van haar scriptie voor de master Evidence Based Practice publiceerde zij in Acta Diabetalogica en The Lancet Diabetes and Endocrinology. Vanuit het lectoraat was Nienke betrokken bij “Onbeperkt toegang tot recht”, een onderzoek naar slachtoffers met een LVB binnen de strafrechtsketen en een onderzoek naar afname van de SCIL via videoverbinding. De afgelopen jaren houdt ze zich bezig met inclusie en de hindernissen daartoe in onze samenleving.

Persoonlijke drijfveren
De rode draad in haar carrière is haar interesse voor groepen die buiten vaak gestelde kaders vallen. Het onderzoek vanuit het lectoraat naar slachtoffers met een LVB bracht die interesse en haar werkervaring bij Slachtofferhulp Nederland samen. Als maatschappelijk werker kom je cliënten tegen met allerlei verschillende achtergronden. Inzicht in de doelgroep mensen met een LVB is dan ook van groot belang. Betrokkenheid bij het lectoraat geeft haar de mogelijkheid zich hierin te verdiepen en de link te leggen tussen praktijk, onderwijs en onderzoek. De afgelopen jaren richt ze zich o.a. op vragen rondom inclusie en het VN-verdrag handicap waarbij ze uitgaat van een zogenoemd disability studies perspectief.