Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Verantwoording 2022

De verantwoording over 2022 van het lectoraat LVB en risicovol gedrag over de bijdrage aan de beroepspraktijk en maatschappij, aan onderwijs en professionalisering en aan kennisontwikkeling.

Beroepspraktijk en maatschappij

Het lectoraat heeft ook in 2022 weer diverse workshops, lezingen en webinars gegeven waarbij kennis vergaard binnen de onderzoekslijnen van het lectoraat gedeeld werden met professionals binnen en buiten de gehandicaptenzorg. Zo werden er kennisbijeenkomsten op het gebied van omgaan met risicovol gedrag georganiseerd voor medewerkers van zorgorganisatie Middin, maar ook op de Dag voor de Forensische Zorg. Op het gebied van lvb en delinquent gedrag waren er ook weer kennissessies bij Middin en tevens op de opleidingsdag van de rechtbank Rotterdam. De lector leverde samen met collega-lector Aanpak Jeugdcriminaliteit Jan Dirk de Jong een bijdrage aan een panelbijeenkomst rondom het thema ‘Jonge Veelplegers’, en was samen met hoogleraar Straftoemeting Pauline Schuyt te gast bij een uitzending van Radio Weetlust, een dagelijks radioprogramma ter gelegenheid van ‘Leiden European City of Science 2022’. Ook over de grenzen werd er kennis gedeeld, bijvoorbeeld met een lezing op het 2e Vlaams-Nederlands congres ‘Geestelijke gezondheid voor personen met een licht verstandelijke beperking: intersectorale perspectieven’, maar ook met een driedaagse uitwisseling met een delegatie van Koefoedsminde, de Deense forensische kliniek voor mensen met een lvb.

Naast deze activiteiten is er ook middels diverse publicaties en producten kennis gedeeld met het werkveld. Er werd gepubliceerd over de kansen voor herstelrecht bij mensen met een lvb, en over kwaliteit van voeding bij mensen met een verstandelijke beperking. Voor en met medewerkers van ZSM werd een praatplaat ontwikkeld, waarvoor kennis die was opgedaan tijdens een eerder experttraject, verwerkt werd tot een gedeeld referentiekader en handelingsperspectief bij lvb-verdachten. Binnen het thema ‘lvb online’ werd gepubliceerd over de rol van zorgprofessionals in de online begeleiding van jonge mensen met een lvb. Deze kennis is gebruikt om in en met de zorgpraktijk van Middin een aantal begeleidingshandvatten voor zorgprofessionals te ontwikkelen waaronder een escaperoombordspel, een quiz en een georganiseerde game-avond.

Onderwijs en professionalisering

De verbinding met het onderwijs op het gebied van mensen met een lvb is goed verankerd. Onderzoekers van het lectoraat geven onderwijs in het profiel Zorg-lvb, studenten van het profiel worden betrokken bij projecten van het lectoraat en er is een gezamenlijke kenniskring bestaande uit de onderzoekers van het lectoraat en de docenten van het profiel Zorg-lvb. De verbinding met de opleidingen van de hogeschool in bredere zin wordt in toenemende gezocht: er zijn het afgelopen jaar bijvoorbeeld gastlessen gegeven bij het profiel GGZ-agoog, bij de minor Werken in Gedwongen Kader en aan studenten Sociaal Juridische Dienstverlening. Ook buiten de eigen hogeschool zijn diverse gastlessen en werkgroepen verzorgd door leden van het lectoraat.

Behalve door het verzorgen van onderwijs is kennis ook gedeeld door bij te dragen aan een lesboek. Op initiatief van het lectoraat is er in het jaar 2021/2022 gewerkt aan een Basisboek lvb voor sociaal werkers. Er bleek in het eigen onderwijs behoefte aan een breed lesboek op het gebied van lvb in het sociaal werk. Bij navraag bleek dat deze behoefte ook bij enkele andere hogescholen gevoeld werd. Koninklijke Van Gorcum uitgevers bleek bereid mee te werken aan een basisboek dat zowel geschikt is voor gebruik in het brede eerste en tweede jaar van de opleiding, als in diverse profielen in het derde en vierde jaar. De redactie werd gevormd door Hendrien Kaal, Lesley van Scheppingen (Hogeschool Leiden), Jolanda Douma (Landelijk Kenniscentrum LVB), Elske van Oostaijen (Hogeschool Arnhem Nijmegen) en Eline Bouwman (Hogeschool Rotterdam). Het boek is verschenen in de eerste helft van 2022. In het boek staan diverse bijdragen van medewerkers van het lectoraat, en het boek wordt in het studiejaar 2022-2023 al voorgeschreven aan studenten van diverse hogescholen. Een rondom de publicatie van het boek georganiseerde studiemiddag voor docenten trok collega’s uit het hele land.

Kennisontwikkeling

Het zwaartepunt op het gebied van kennisontwikkeling lag in 2022 rond de samenwerking met zorgorganisatie Middin op de thema’s ‘omgaan met risico’s’ en ‘lvb online’. Voor beide onderzoeken is een omvangrijke subsidie van het Zorgondersteuningsfonds verkregen, hetgeen het mogelijk heeft gemaakt om deze projecten stevig neer te zetten in de organisatie en om ambitieuze plannen te realiseren. Tevens is in 2022 gewerkt aan het opzetten van een onderzoek op het gebied van lvb en woonhygiënische problematiek en een onderzoekslijn op het gebied van lvb en leefstijl. Over het met Middin ontwikkelende risico-inventarisatie-instrument is onder andere gesproken met vakgenoten op de Dag van de Forensische Zorg. Over het onderzoek op het gebied van ‘lvb online’ is dit jaar onder andere gepubliceerd in het tijdschrift. Verder zal de presentatie van uitkomsten van deze projecten vooral verder in de toekomst liggen.