Hogeschool Leiden

Minister Opstelten lovend tijdens boekpresentatie Beperkt in de keten

28 mei 2014 - Mensen met een licht verstandelijke beperking vallen snel tussen wal en schip, ook binnen de strafrechtsketen. Met de juiste kennis en een passende aanpak valt hier veel winst te behalen.

Dat zeggen de redacteuren. Mensen met een licht verstandelijke beperking vallen snel tussen wal en schip, ook binnen de strafrechtsketen. Met de juiste kennis en een passende aanpak valt hier veel winst te behalen. Dat zeggen de redacteuren Hendrien Kaal, Nico Overvest en Marjan Boertjes in hun boek 'Beperkt in de keten'. Minister Opstelten en deskundigen uit de strafrechtsketen, de gemeenten en de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking zijn in elk geval blij met hun aanbevelingen, zo bleek tijdens de boekpresentatie vandaag op Hogeschool Leiden.

"Het is een noodzakelijk naslagwerk. Alle kennis over dit onderwerp is gebundeld. Dat bestond nog niet. Dit is belangrijke informatie voor mij en de staatssecretaris. Tijdige herkenning en erkenning van mensen met een licht verstandelijke beperking is essentieel in het strafrecht. In het strafrecht moet je namelijk niet generaliseren, een passende reactie op de verdachte is noodzakelijk."

Minister Opstelten

Beperkt in de keten

'Beperkt in de keten' is in de eerste plaats geschreven voor professionals in de strafrechtsketen: politie, reclasseringswerkers, officieren van justitie, adviserende deskundigen, rechters, gevangenispersoneel, behandelaars en begeleiders. Door het accent op verbeteringen voor de nabije toekomst is het boek ook een 'must read' voor beleidsmakers en managers en natuurlijk voor het gebruik in het hbo-onderwijs. Tijdens de presentatie gaven ook professionals en directieleden uit de strafrechtsketen, de gemeenten en de zorg hun mening over de toepassingsmogelijkheden van het boek.

Over de auteurs

De auteurs geven niet alleen de laatste stand van zaken op wetenschappelijk terrein en voorbeelden van 'best practices', maar ook concrete verbeterpunten. Zo ontstaat op beknopte wijze een totaaloverzicht van de hele strafrechtsketen voor verstandelijk beperkten. Hendrien Kaal is lector Licht Verstandelijke Beperking en Jeugdcriminaliteit. Nico Overvest is als zelfstandig adviseur op het terrein van licht verstandelijke beperking en criminaliteit en Marjan Boertjes is directeur van het Expertisecentrum van de William Schrikkergroep.