Nienke Spaan

Nienke Spaan

Klinisch epidemiologe Nienke Spaan, MSc (1976) is docent Social Work bij Hogeschool Leiden.

Rol binnen de kenniskring

Maatschappelijk werker en Klinisch epidemioloog Nienke Spaan, MSc (1976) is docent Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden. Haar expertise ligt op het gebied van traumahulpverlening en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. De laatste jaren houdt Nienke zich ook bezig met onderzoeksmethodologie en afstudeerbegeleiding. Vanaf 2014 is ze betrokken bij het lectoraat.

Ervaring en achtergrond

Nienke heeft door de jaren heen ervaring opgedaan met de doelgroep: mensen met een LVB. Ze werkte ruim tien jaar als vrijwillig medewerker bij Slachtofferhulp Nederland en was een aantal jaar werkzaam als (kinder)revalidatie maatschappelijk werker. Naar aanleiding van haar scriptie voor de master Evidence Based Practice publiceerde zij in Acta Diabetalogica en The Lancet Diabetes and Endocrinology. Vanuit het lectoraat was Nienke betrokken bij “Onbeperkt toegang tot recht”, een onderzoek naar slachtoffers met een LVB binnen de strafrechtsketen.

Persoonlijke drijfveren

De rode draad in haar carrière is haar interesse voor kwetsbare groepen in de samenleving. Het onderzoek vanuit het lectoraat naar slachtoffers met een LVB bracht die interesse en haar werkervaring bij Slachtofferhulp Nederland samen. Als maatschappelijk werker kom je cliënten tegen met allerlei verschillende achtergronden. Inzicht in de doelgroep mensen met een LVB is dan ook van groot belang. Betrokkenheid bij het lectoraat geeft haar de mogelijkheid zich hierin te verdiepen en de link te leggen tussen praktijk, onderwijs en onderzoek.