Studenten zijn hard aan het werk in het Mediacentrum

Factsheets

Het lectoraat Licht Verstandelijke Beperking en Jeugdcriminaliteit heeft enkele van haar (voorlopige) onderzoeksresultaten gepubliceerd in factsheets. Bekijk hier de archief factsheets.

Mocht u meer willen weten over ons onderzoek, een specifiek onderzoek of graag een samenwerking met ons starten, neem dan  contact op met ons lectoraat.

Factsheet 'De ontwikkeling van een screeningsinstrument 'licht verstandelijke beperking' (LVB) voor volwassenen' (december 2012)

Binnen de justitiƫle keten is grote behoefte aan een instrument waarmee op eenvoudige wijze kan worden vastgesteld of er bij een justitiabele mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB). Hiertoe is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een screeningsinstrument (screener).
Lees meer over de ontwikkeling van een screeningsinstrument 'LVB voor volwassenen' (pdf, 142 kB) ( pdf, 142 KB )

Factsheet 'Het aanpassen van de Werkalliantie-vragenlijst voor gebruik bij jongeren of bij mensen met een licht verstandelijke beperking' (november 2012)

Om een vragenlijsten bij verschillende doelgroepen te kunnen gebruiken, is het belangrijk na te gaan of deze vragenlijst wel voor beide doelgroepen geschikt is. Deze factsheet beschrijft drie afstudeerprojecten waarbij is gekeken welke aanpassingen nodig waren aan de Werkalliantie-vragenlijst van Menger c.s. om deze geschikt te maken voor jeugdigen en voor mensen met een LVB.
Lees meer over het aanpassen van de Werkalliantie-vragenlijst voor gebruik bij jongen of bij mensen met een licht verstandelijke beperking (pdf, 119 kB) ( pdf, 119 KB )

Factsheet 'De kennisbehoefte van de politie op het gebied van mensen met een licht verstandelijke beperking' (juli 2012)

Een aanzienlijk aantal politieagenten binnen de basispolitiezorg heeft de indruk dat delinquenten met een licht verstandelijke beperking problemen kunnen ervaren die speciale aandacht behoeven. Niet altijd heeft men het gevoel hier voldoende voor te zijn uitgerust met kennis en vaardigheden. Een groot deel van de agenten zou dan ook graag meer willen weten over hoe men mensen met een verstandelijke beperking kan herkennen en hoe men hier mee om kan gaan in de praktijk.
Lees meer over de kennisbehoefte van de politie op het gebied van mensen met een licht verstandelijke beperking (pdf, 397 kB) ( pdf, 397 KB )