Leraar basisonderwijs sportklas

Pabo Hogeschool Leiden leidt toekomstige sportactieve leerkrachten op

Jong geleerd is oud gedaan! Door het bieden van een goed beweeg- en leefstijlbeleid op scholen, wordt een basis gelegd voor de toekomstige bewegingsgewoonten van kinderen. Sinds september dit jaar, biedt de pabo van Hogeschool Leiden studenten de kans zich - in een speciale sportklas - te specialiseren in alle facetten die bij een gezonde en actieve leefstijl horen. Afgelopen maandag 29 oktober werd de sportklas feestelijk geopend door Frank de Wit, wethouder Onderwijs, Sport en Milieu van gemeente Leiden. Studenten van de sportklas lieten door middel van demonstraties zien hoe bewegen en gezondheid op scholen ingezet kan worden.

Voor scholen die hun sport-, leefstijl en beweegbeleid willen verbeteren zijn leerkrachten nodig met kennis en passie voor een actieve en gezonde leefstijl bij kinderen. Wij spelen hier met de sportklas op in

Monique van Ark, docent bewegingsonderwijs

Voldoende beweging en een gezonde levensstijl is voor de ontwikkeling van kinderen erg belangrijk. Onderwijsinstellingen spelen hierin een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat juist de basisschoolleeftijd als een kritieke fase wordt gezien voor de ontwikkeling van een actief beweegpatroon. Immers: jong geleerd, oud gedaan. De school is voor kinderen de omgeving waarin ze, als ze niet thuis zijn, het grootste deel van hun tijd doorbrengen. In de regio Leiden, neemt het aantal sportactieve basisscholen - scholen met een ruim aanbod in sport- en beweegactiviteiten - dan ook toe en ontwikkelt zich een stevig netwerk rondom sport.

Het is belangrijk dat kinderen worden gestimuleerd veel te bewegen en dat ze plezier hebben in het sporten. Leerkrachten leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Ik vind het dan ook goed dat de hogeschool dit oppakt. Ik word er heel enthousiast van.

Frank de Wit, wethouder