Leraar basisonderwijs opleiden

Haal meer uit je stage met Opleiden in de school!

Een goede leerkracht heeft naast vakkennis ook ruime ervaring in de praktijk. Tijdens traject Opleiden in de school (OPLIS) doe je op verschillende basisscholen, binnen één schoolbestuur, twee keer zoveel praktijkervaring op als bij de andere trajecten.

Ook ervaring opdoen buiten de klas

Ervaring doe je niet alleen op in de klas, maar ook als collega binnen het team van de school. Doordat je een groter deel van de week aanwezig bent, leer je de kinderen, het team en de school sneller en beter kennen. Jij kunt al vrij snel een bijdrage leveren aan activiteiten, maar ook aan onderzoek binnen de school.

Het werken op je opleidingsschool is niet extra, maar maakt deel uit van je studie. De theorie die je op de pabo leert kun je direct tijdens je stage onder begeleiding van de leerkracht omzetten naar de praktijk. Je moet hiervoor in staat zijn goed te kunnen plannen en een kritische en reflecterende houding hebben.

Traject Opleiden in de school in beeld

Bekijk de afbeelding in groter formaat ( jpg, 184 KB )

OPLIS-certificaat en stagevergoeding

Bij je afstuderen ontvang je het OPLIS-certificaat. Hiermee heb je, bij goed functioneren, een verhoogde kans op een baan. Het bestuur van de basisschool heeft dan al vier jaar lang in je geïnvesteerd door je op te leiden en via je stagevergoeding. Je krijgt in dit traject namelijk ook een stagevergoeding van 100 euro per maand.

Op welke school ga je werken?

Je kunt kiezen uit vier schoolbesturen, elk in een andere regio. Lucas Onderwijs heeft scholen in de regio Haaglanden, de Haarlemmermeergroep (Meer Primair en Sopoh) in de omgeving van de Haarlemmermeer, Morgenwijzer in de omgeving van Alphen aan den Rijn en PROO Leiden in Leiden en omgeving.

Meer lezen over de besturen en de bijbehorende scholen

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de Pabo van Hogeschool Leiden. Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen vind je op de pagina Inschrijven/toelating.

In de digitale intake geef je aan dat je kiest voor het OPLIS-traject. Vervolgens word je gevraagd om een motivatiefilmpje en een sollicitatiebrief  uiterlijk 18 juni te uploaden. Hierin motiveer je waarom jij een geschikte kandidaat bent voor het traject ‘opleiden in de school’. Eind juni ontvang je een rechtstreekse uitnodiging van het schoolbestuur van je keuze. In principe heb je dan dus geen intakegesprek bij de pabo, maar een echt sollicitatiegesprek bij het schoolbestuur. Mocht je onverhoopt afvallen voor dit traject, dan kijken we gezamenlijk naar een eventueel ander geschikt traject voor je.