Leraar basisonderwijs opleiden

Haal meer uit je stage met Opleiden in de school!

Een goede leerkracht heeft naast vakkennis ook ruime ervaring in de praktijk. Tijdens traject Opleiden in de school (oplis) doe je op verschillende basisscholen, binnen één schoolbestuur, twee keer zoveel praktijkervaring op als bij de andere trajecten.

Ook ervaring opdoen buiten de klas

Ervaring doe je niet alleen op in de klas, maar ook als collega binnen het team van de school. Doordat je een groter deel van de week aanwezig bent, leer je de kinderen, het team en de school sneller en beter kennen. Jij kunt al vrij snel een bijdrage leveren aan activiteiten, maar ook aan onderzoek binnen de school.

De stage op je opleidingsschool is niet extra, maar maakt deel uit van je studie. De theorie die je op de pabo leert kun je direct tijdens je stage onder begeleiding van de leerkracht omzetten naar de praktijk. Je moet hiervoor goed kunnen plannen en een kritische en reflecterende houding hebben.

Traject Opleiden in de school in beeld
Traject Opleiden in de school in beeld

Bekijk de afbeelding in groter formaat ( jpg, 2.46 MB )

Oplis-certificaat en stagevergoeding

Bij je afstuderen ontvang je het oplis-certificaat. Hiermee heb je, bij goed functioneren, een verhoogde kans op een baan. Het bestuur van de basisschool heeft dan al vier jaar lang in je geïnvesteerd door je op te leiden. Je krijgt in dit traject ook een stagevergoeding van 100 euro per maand. Er wordt dan ook meer van je verwacht op de basisschool.

Op welke school ga je werken?

Je kunt kiezen uit vier schoolbesturen, elk in een andere regio. Lucas Onderwijs heeft scholen in de regio Haaglanden, de Haarlemmermeergroep (Meer Primair en Sopoh) in de omgeving van de Haarlemmermeer, Morgenwijzer in de omgeving van Alphen aan den Rijn en PROO Leiden in Leiden en omgeving.

Meer lezen over de besturen en de bijbehorende scholen

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de Pabo van Hogeschool Leiden. Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. In de digitale intake geef je aan dat je kiest voor het oplis-traject. De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen vind je op de pagina Inschrijven/toelating.

Voor het deelnemen aan het oplis-traject geldt een toelatingsprocedure. Deze bestaat uit verschillende activiteiten waarin je kennis maakt met de vijf schoolbesturen waar het oplis-traject plaatsvindt. Door deze kennismakingsactiviteiten ben jij in staat om een voorkeur aan te geven bij welk schoolbestuur jij gaat stage lopen. Aan het einde van de toelatingsprocedure presenteer je je bij het schoolbestuur.  Samen gaan we op zoek naar een optimale match tussen jouw leervragen/leerbehoefte en de mogelijkheden van de opleidingsschool.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Erwin de Vos via vos.de.e@hsleiden.nl.