Leraar basisonderwijs opleiden

Geef samen richting aan je studie en stage in de flexibele voltijd!

Een goede leerkracht heeft naast vakkennis ook ruime ervaring in de praktijk. Tijdens flexibele voltijdtraject van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) doe je op verschillende basisscholen, binnen één schoolbestuur, twee keer zoveel praktijkervaring op als bij de andere trajecten. Ben jij zelfstandig en zelfsturend, heb je zelfkennis en neem je graag initiatief? Dan is de flexibele voltijd een route die goed bij je kan passen.

Goed om te weten: het traject Opleiden in de school (oplis) van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) gaat verder onder de naam flexibele voltijd. 

Wat maakt de opleiding flexibel?

Binnen de flexibele voltijdopleiding werk je met leeruitkomsten. In een leeruitkomst staat beschreven wat je moet kennen en kunnen, maar niet hoe je dat aantoont. Het werken met leeruitkomsten maakt het mogelijk jouw studierichting zelf vorm te geven. Zo kunnen we goed aansluiten bij jouw manier van leren, binnen de opleiding én op de stageschool.

Ook ervaring opdoen buiten de klas

Ervaring doe je niet alleen op in de klas, maar ook als collega binnen het team van de school. Doordat je een groter deel van de week aanwezig bent, leer je de kinderen, het team en de school sneller en beter kennen. Jij kunt al vrij snel een bijdrage leveren aan activiteiten, maar ook aan onderzoek binnen de school.

De stage op je opleidingsschool is niet extra, maar maakt deel uit van je studie. De theorie die je op de pabo leert kun je direct tijdens je stage onder begeleiding van de leerkracht omzetten naar de praktijk. Je moet hiervoor goed kunnen plannen en een kritische en reflecterende houding hebben.

Traject flexibele voltijd Leraar Basisonderwijs in beeld

Bekijk de afbeelding in groter formaat ( jpg, 2.53 MB )

Certificaat en stagevergoeding

Na je het behalen van de opleiding, ontvang je jouw Bachelor of Education in Primary Schools en een aanvullend certificaat waarmee je kunt aantonen dat je het flexibele voltijdprogramma hebt gevolgd. Hiermee heb je, bij goed functioneren, een verhoogde kans op een baan. Het bestuur van de basisschool heeft dan al vier jaar lang in je geïnvesteerd door je op te leiden. Je krijgt in dit traject ook een stagevergoeding van 100 euro per maand. Er wordt dan ook meer van je verwacht op de basisschool.

Op welke school ga je werken?

Je kunt kiezen uit verschillende schoolbesturen, elk in een andere regio: Lucas Onderwijs heeft scholen in de regio Haaglanden, de Haarlemmermeergroep (Meer Primair en Sopoh) in de omgeving van de Haarlemmermeer, Morgenwijzer in de omgeving van Alphen aan den Rijn, PROO Leiden-Leiderdorp, SCOL in Leiden en omgeving, Stichting Klasse in de omgeving Gouda en Jong Leren in Zuid-Kennermerland en de Haarlemmermeer.

Meer lezen over de besturen en de bijbehorende scholen

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de Pabo van Hogeschool Leiden. Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. In de digitale intake geef je aan dat je kiest voor de route van het flexibele voltijdtraject van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) vind je op de pagina Inschrijven/toelating.

Voor het deelnemen aan de route van de flexibele voltijd geldt een toelatingsprocedure. Deze bestaat uit een startgesprek waarin wij met jou verkennen of je de vaardigheden bezit die voorwaardelijk zijn voor het succesvol volgen van deze route. Daarna volgen verschillende activiteiten waarin je kennis maakt met de schoolbesturen waar de flexibele voltijd ook plaatsvindt. Door deze kennismakingsactiviteiten ben jij in staat om een voorkeur aan te geven bij welk schoolbestuur jij gaat stage lopen. Aan het einde van de toelatingsprocedure presenteer je je bij het schoolbestuur.  Samen gaan we op zoek naar een optimale match tussen jouw leervragen/leerbehoefte en de mogelijkheden van de opleidingsschool.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Erwin de Vos via vos.de.e@hsleiden.nl.