Leraar basisonderwijs kleine tafel

Na je opleiding tot Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Het beroep van leraar is afwisselend en aantrekkelijk. Behalve overdrager van kennis, ben je ook pedagoog. Je begeleidt kinderen in hun leerproces en je speelt een belangrijke rol in hun persoonlijke ontwikkeling. Je houdt in de gaten welke leerling extra aandacht of juist extra uitdaging nodig heeft. Regelmatig toets je de stof en overleg je met ouders over de voortgang van hun kind. Daarnaast maak je als leerkracht altijd deel uit van een team. Je vergadert met collega's en bespreekt kwesties in de organisatie en nieuwe lesmethodes.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de  website van Studiekeuze123.

Diploma’s en bevoegdheden

Bachelordiploma Leraar Basisonderwijs

Met het bachelordiploma Leraar Basisonderwijs mag je in alle groepen op de basisschool lesgeven. Je bent ook bevoegd voor speciaal basisonderwijs en instellingen voor basiseducatie. Na je opleiding zijn er bovendien tal van mogelijkheden om je te specialiseren.

Aktes Levensbeschouwing en identiteit

Als je geïnteresseerd bent in levensbeschouwing en identiteit kun je ervoor kiezen om de akte Docent Katholiek Basisonderwijs (DKBO), het Diploma Christelijk Basisonderwijs (DCBO) of het Diploma Openbaar Onderwijs (DOO) te halen binnen het curriculum.

Meer weten over het traject Levensbeschouwing en identiteit

Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

De leergang leidt bevoegde leerkrachten op voor het vak Bewegingsonderwijs op de basisschool. Met deze aantekening mag je bewegingsonderwijs geven aan groep 1 tot en met 8.

Landelijk erkende certificaten

Wanneer je kiest voor de Sportklas of de Kunstklas en deze met goed gevolg doorloopt, ontvang je een certificaat van bekwaamheid als Sportieve en Gezonde School coördinator of als Intern Cultuur Coördinator.

Specialiseren

Na je opleiding heb je nog veel mogelijkheden tot specialisatie. Je kunt je specialiseren als intern begeleider, remedial teacher, coördinator op het gebied van rekenen en taal of als directielid. Of je kunt verder studeren: Pedagogiek of Onderwijskunde aan de universiteit. Kortom, met een baan in het onderwijs kun je jezelf zo breed ontwikkelen als je zelf wilt.

Nascholing voor de Leraar Basisonderwijs

Ook al ben je aan het werk, je bent nooit uitgeleerd. Om je te ontwikkelen tot specialist op een bepaald gebied, maar bijvoorbeeld ook om in aanmerking te komen voor een andere functiemix, kun je een nascholingscursus volgen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een carrière buiten het onderwijs, bijvoorbeeld als uitgever op het gebied van educatie. Of je kunt verder studeren: Pedagogiek of Onderwijskunde aan de universiteit. Bij ons kun je met je bachelor diploma Leraar Basisonderwijs diverse interessante nascholingen volgen.