Leraar basisonderwijs lezen

Toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek

Op deze pagina vind je alle informatie over de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek voor de opleiding tot Leraar Basisonderwijs - voltijd (Pabo). Om aan het gewenste startniveau te voldoen, moet je - afhankelijk van je vooropleiding en vakkenpakket - een toelatingstoets afleggen voor aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek.

Bekijk de informatie over onze toelatingsvoorwaarden en inschrijfprocedure

Welke toelatingstoetsen moet je maken?

In onderstaand overzicht kun je zien of het in jouw geval nodig is om deel te nemen aan de landelijke toelatingstoetsen.

Vooropleiding Wel of geen aanvullende toetsen
Vwo Je hoeft geen landelijke toelatingstoetsen te maken
Havo

Je maakt een landelijke toelatingstoets voor de vakken waarin je geen eindexamen hebt gedaan (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en/of techniek)

Mbo Je moet voor alle drie de vakken een landelijke toelatingstoets maken
Pabo Propedeuse

Je hoeft geen landelijke toelatingstoetsen te maken

Propedeuse hbo/wo Welke landelijke toelatingstoetsen je eventueel moet maken, hangt af van je vooropleiding vóór je aan het hbo/wo startte. Bekijk hiervoor de andere kolommen in deze tabel.

Afgeronde hbo- of wo-studie

Je hoeft geen landelijke toelatingstoetsen te maken

Buitenlands diploma

De landelijke toelatingstoetsen die jij eventueel moet maken zijn afhankelijk van welk buitenlands diploma je hebt behaald. Meer informatie hierover vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

21+ toets Je moet voor alle drie vakken een landelijke toelatingstoets maken.

Wanneer, waar en hoe?

Er zijn verschillende perioden waarin je de toelatingstoetsen kunt maken (toetsvensters). Tijdens deze periode bieden de Nederlandse pabo's op verschillende data toetsmogelijkheden aan. De toetsen zijn in heel Nederland hetzelfde. Hierdoor kun je deelnemen aan de toets bij Hogeschool Leiden, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een andere datum op een andere locatie.

Specifieke informatie over de toelatingstoetsen en afnamedata voor toelating tot de pabo per september 2022 vind je tijdig op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl en op onze website.

Hoe kun je jezelf inschrijven?

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor Pabo Hogeschool Leiden, ontvang je van ons een mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure. In deze procedure is ook de mogelijkheid opgenomen om je op te geven voor de toelatingstoetsen. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven voor deze toetsen. Doe dit zo snel mogelijk!

Geef na het inloggen de volgende voorkeuren aan:

  • welke toets(en) je wilt afleggen
  • de datum
  • het tijdstip
  • de locatie (je kunt ervoor kiezen de toelatingstoetsen bij ons te maken of bij een andere pabo naar keuze)

Welke manieren zijn er om je voor te bereiden?

Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl kun je terecht voor studiemateriaal, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten, studieplannen, etc. Hiermee kun je je ze goed mogelijk voorbereiden op de toetsen.

Cursus toelatingstoetsen

Moet je nog één of meer toelatingstoetsen halen en wil je hier graag bij worden begeleid? Dan bieden wij van 27 juni tot 1 juli 2022 een cursus toelatingstoetsen op de hogeschool aan (deelname is kosteloos). Tijdens deze vijfdaagse cursus word je door vakkundige coaches klaargestoomd voor de toelatingstoetsen. 

Aanmelden voor de cursus kan via de intakeprocedure in Osiris aanmeld (je inloggegevens voor onze online intakeprocedure ontvang je na aanmelding in Studielink) of door een mail te sturen naar intake.educatie@hsleiden.nl. Geef bij je aanmelding aan dat je van plan bent om te starten bij Pabo voltijd en voor welke toelatingstoetsen jij de voorbereidingscursus wilt volgen (aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur en techniek).