Leraar basisonderwijs lezen

Intakeprocedure Pabo

Het beroep van leraar basisonderwijs is een prachtig beroep en tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid. Hogeschool Leiden stelt daarom hoge eisen aan haar studenten. Wij verwachten van jou een flinke dosis ambitie en discipline. Jij voedt straks de toekomstige generatie op en in Leiden bereiden wij jou daar gedegen op voor. Om een bewuste keuze voor dit beroep te maken, doorloop je voor de voltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) een intakeprocedure (studiekeuzecheck). Samen ontdekken wij of de opleiding een goede match voor jou is.

Let op: dit is de intakeprocedure voor de voltijdopleiding pabo. Meer informatie over de andere inschrijfprocedures vind je bij de Pabo deeltijd, de Academische pabo en de Vrijeschool pabo zelf.

De intakeprocedure

De intakeprocedure bestaat uit: 

 • het bezoeken van een Open Dag.
 • twee dagen meeloopstage op een basisschool (zelf regelen).
 • het maken en uploaden van een motivatiefilmpje: waarom wil jij leerkracht worden?
 • invullen van een digitale vragenlijst.
 • afleggen van de diagnostische taal- en rekentoets*. De toetsdata van deze diagnostische toets zijn:
  • maandag 5 maart 2018 van 18.00 tot 21.30 uur
  •  zaterdag 7 april 2018 van 10.00 tot 14.00 uur
  • zaterdag 9 juni 2018 van 10.00 tot 14.00 uur
  • maandag 2 juli 2018 van 18.00 tot 21.30 uur
  • dinsdag 3 juli 2018 van 18.00 tot 21.30 uur

*Het deelnemen aan de diagnostische taal- en rekentoets is alleen bedoeld voor aankomende studenten aan Pabo Leiden. Mocht je na de intake besluiten een andere opleiding te doen, dan krijg je geen certificaten of bewijzen mee.

Intake

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink ontvang je inloggegevens voor onze online intakeprocedure. Met deze gegevens kun je je inschrijven voor de taal- en rekentoets, je kunt je motivatiefilmpje uploaden en de vragenlijsten invullen. Ook maak je via deze weblink je keuze voor één van onze trajecten: Sportklas, Kunstklas, Wereldklas of Opleiden in de school.

Opdracht motivatiefilmpje ​​​​​​​

Na het twee dagen meelopen op een basisschool naar keuze maak je een filmpje dat voldoet aan de volgende voorwaarden:

 1. Het filmpje duurt in totaal 2 minuten.
 2. Je bent duidelijk te zien en te horen in het filmpje.
 3. Je maakt in het filmpje duidelijk wat jouw motivatie is voor het vak van leerkracht. Maak hierbij gebruik van de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens de twee Meeloopdagen. Dit duurt 1, 5 minuut.
 4. De laatste halve minuut van het filmpje geef je de leerkracht het woord van de groep waarin je twee dagen hebt meegelopen. De leerkracht legt uit wat jou nu precies geschikt maakt voor het beroep leerkracht.

Vragen?

Heb je vragen over de intakeprocedure die niet beantwoord worden op deze pagina, neem dan contact met ons op via  intake.educatie@hsleiden.nl