Leraar basisonderwijs lezen

Intakeprocedure Pabo

Het beroep van leraar basisonderwijs is een prachtig beroep en tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid. Hogeschool Leiden stelt daarom hoge eisen aan haar studenten. Wij verwachten van jou een flinke dosis ambitie en discipline. Jij voedt straks de toekomstige generatie op en in Leiden bereiden wij jou daar gedegen op voor. Om een bewuste keuze voor dit beroep te maken, doorloop je voor de voltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) een intakeprocedure (studiekeuzecheck). Samen ontdekken wij of de opleiding een goede match voor jou is.

Let op: dit is de intakeprocedure voor de voltijdopleiding pabo. Meer informatie over de andere inschrijfprocedures vind je bij de Pabo deeltijd, de Academische pabo en de Vrijeschool Pabo zelf.

De intakeprocedure

De intakeprocedure bestaat uit: 

 • het bezoeken van een Open Dag.
 • twee dagen meeloopstage op een basisschool (zelf regelen).
 • het maken en uploaden van een motivatiefilmpje: waarom wil jij leerkracht worden?
 • invullen van een digitale vragenlijst.
 • deelnemen aan de intakebijeenkomst bij de hogeschool waar je o.a. een diagnostische rekentoets* maakt. De toetsdata van deze diagnostische toets zijn:
  • maandag 9 maart 2020 van 18.30 tot 21.00 uur
  • maandag 25 mei 2020 van 18.30 tot 21.30 uur
  • maandag 29 juni 2020 van 18.30 tot 21.30 uur

*Het deelnemen aan de diagnostische rekentoets is alleen bedoeld voor aankomende studenten aan Pabo Leiden. Mocht je na de intake besluiten een andere opleiding te doen, dan krijg je geen certificaten of bewijzen mee.

Online intakeprocedure

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink ontvang je inloggegevens voor onze online intakeprocedure. Met deze gegevens kun je je inschrijven voor de diagnostische rekentoets, je kunt je motivatiefilmpje uploaden en de vragenlijsten invullen. Ook maak je via deze weblink je keuze voor één van onze trajecten: Sportklas, Kunstklas, Wereldklas of Opleiden in de school.

Opdracht motivatiefilmpje

We willen je vragen een filmpje te maken met je motivatie over waarom je voor deze opleiding en het vak leraar basisonderwijs kiest. Het filmpje voldoet aan de volgende voorwaarden: 

 1. Het filmpje duurt in totaal ongeveer 2 minuten.
 2. Je bent duidelijk te zien en te horen in het filmpje.
 3. Je maakt in het filmpje duidelijk wat jouw motivatie is voor het vak van leerkracht. Maak hierbij gebruik van de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens de twee Meeloopdagen.

Vragen?

Heb je vragen over de intakeprocedure die niet beantwoord worden op deze pagina, neem dan contact met ons op via intake.educatie@hsleiden.nl