Leraar basisonderwijs lezen

Intakeprocedure Pabo voltijd

Het beroep van leraar basisonderwijs is een prachtig beroep en tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid. Hogeschool Leiden stelt daarom hoge eisen aan haar studenten. Wij verwachten van jou een flinke dosis ambitie en discipline. Jij voedt straks de toekomstige generatie op en in Leiden bereiden wij jou daar gedegen op voor. Om een bewuste keuze voor dit beroep te maken, doorloop je voor de voltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) een intakeprocedure (studiekeuzecheck). Samen ontdekken wij of de opleiding een goede match voor jou is.

Let op: dit is de intakeprocedure voor de voltijdopleiding pabo. Meer informatie over de andere inschrijfprocedures vind je bij Pabo flexibele voltijd, Pabo flexibele deeltijd, lerarenopleiding SpringAcademische paboVrijeschool Pabo voltijd en Vrijeschool Pabo deeltijd zelf.

De intakeprocedure

De intakeprocedure bestaat uit: 

 • het bezoeken van een Open Dag.
 • het maken en uploaden van een motivatiefilmpje: waarom wil jij leerkracht worden?
 • invullen van een digitale vragenlijst.
 • maken van de diagnostische rekentoets. Je kunt kiezen voor een van de onderstaande toetsdata:
  • Zaterdag 20 april van 9.00 tot 13.00 uur
  • Maandag 8 juli van 18.30 uur tot 21.30 uur
  • Maandag 24 juni van 18.30 uur tot 21.30 uur
  • Zaterdag 15 juni van 9.00 tot 13.00 uur

Uitnodiging voor online intakeprocedure

Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink ontvang je inloggegevens voor onze online intakeprocedure. Met deze gegevens kun je je inschrijven voor de diagnostische rekentoets, je kunt je motivatiefilmpje uploaden en de vragenlijsten invullen. Ook maak je via deze weblink je keuze voor één van onze trajecten: Sportklas, Kunstklas of Wereldklas.

Opdracht motivatiefilmpje

We willen je vragen een filmpje te maken met je motivatie over waarom je voor deze opleiding en het vak leraar basisonderwijs kiest. Het filmpje voldoet aan de volgende voorwaarden: 

 1. Het filmpje duurt in totaal ongeveer 1,5 minuut.
 2. Je bent duidelijk te zien en te horen in het filmpje.
 3. Je maakt in het filmpje duidelijk wat jouw motivatie is voor het vak van leerkracht. 
Goed om te weten: om een beter idee te krijgen van hoe het is om leraar te zijn, raden we je sterk aan om ook minimaal een dag mee te lopen in het basisonderwijs (je neemt hiervoor zelf het initiatief).

Vragen?

Heb je vragen over de intakeprocedure die niet beantwoord worden op deze pagina, neem dan contact met ons op via [email protected]