Leraar basisonderwijs kinderen

Is de Pabo iets voor jou?

Wanneer je kiest voor de pabo in Leiden, wil je graag uitgedaagd worden. Je neemt alleen genoegen met het allerbeste en je geeft het beroep van leraar basisonderwijs de status die het verdient. Een meester of juf is niet zomaar iemand. Je bent een voorbeeld voor de maatschappij. Jij voedt de toekomstige generatie van Nederland op. Dat is een grote verantwoordelijkheid en in Leiden bereiden wij jou daar gedegen op voor.

Unieke trajecten Pabo Leiden: waar ga jij voor?

In Leiden bieden wij je, naast het reguliere curriculum, volop mogelijkheden om je kennis en vaardigheden te verdiepen. Na je opleiding kun je dan gerichter zoeken naar een baan die aansluit bij jouw passie en interesses. Je maakt bij je inschrijving een keuze voor één van de vier trajecten:

Persoonlijk en betrokken

Om goed te kunnen leren is het belangrijk dat jij je bij de opleiding thuis voelt. Als opleider van toekomstige leraren weet Hogeschool Leiden dat als geen ander. Dat zie je bij onze pabo terug in een prettig gebouw, persoonlijke betrokkenheid en individuele begeleiding. Bij sfeer hoort ook aandacht voor feesten en vieringen en worden er tijdens de opleiding veel evenementen georganiseerd.

Levensbeschouwing en identiteit

Heb jij interesse in levensbeschouwing en identiteit? De Pabo in Leiden biedt je de kans om naast je bachelordiploma ook de akte Docent Katholiek Basisonderwijs (DKBO), de akte Diploma Christelijk Basisonderwijs (DCBO) of het Diploma Openbaar Onderwijs (DOO) te halen.

Meer weten over het traject Levensbeschouwing en identiteit?

“De pabo is een hbo-studie. Dat betekent over het algemeen dat onderzoek een kleinere rol speelt dan op de universiteit. Als vwo-er denk je daarom misschien minder snel aan de pabo. De pabo is bovendien ook nog een heel praktische studie, omdat je veel voor de klas staat. Toch vormt onderzoek een steeds belangrijker aspect bij de pabo. Studenten leren om gericht onderzoek te doen naar hun eigen functioneren en naar andere zaken in hun beroepspraktijk, zodat ze ook later in staat zullen zijn om het onderwijs voortdurend te verbeteren. We geloven dat het zelfstandig opzetten en uitvoeren van een onderzoek een zeer effectieve manier is om enerzijds met bestaande kennis en wetenschap om te leren gaan en anderzijds te leren zelf nieuwe vakkennis te genereren.”

Wybren Scheepsma, docent Leraar Basisonderwijs

Wat heeft Hogeschool Leiden nog meer te bieden?

Wil je graag een propedeuse volgen die gericht is op jeugd vanuit onderwijs en hulp/dienstverlening? Kies dan voor de unieke Brede Propedeuse Jeugd. Dit is een oriëntatiejaar bedoeld voor toekomstige professionals die willen werken in de hulpverlening, jeugdzorg of het onderwijs. Je investeert dus in een brede basis.

De Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs is een combinatie van onze pabo en de bachelor Pedagogische Wetenschappen van Universiteit Leiden. Je ontwikkelt je tot een vakkundige basisschoolleraar en doet daarnaast ook wetenschappelijke kennis op over kinderen, opvoeding en onderwijs.

Bij de Vrijeschool Pabo krijg je een brede basis van kunstonderwijs, reguliere pabovakken en filosofie. Het vrijeschoolonderwijs is gebaseerd op het antroposofische mensbeeld. De opleiding is kleinschalig met een team van enthousiaste en bevlogen docenten.

Jouw vaardigheid in taal en rekenen

Omdat we gaan voor het hoogste niveau, dienen jouw vaardigheden voor rekenen en taal op niveau te zijn. Als eerstejaars pabo-student ben je verplicht om de basisvaardigheidstoetsen rekenen en de HBO-taaltoets te behalen.

Studiekeuzecheck

Om de juiste studiekeuze te kunnen maken is het belangrijk dat je van tevoren een duidelijk beeld hebt van de opleiding en van de beroepen die je hiermee kunt gaan uitoefenen. We raden je daarom aan om voor deze opleiding de Studiekeuzecheck te doen.