Hogeschool Leiden

Hulp bij je studiekeuze - Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Hoe kom je erachter of de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) echt bij je past? Er zijn verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.

Bezoek de Open Dag

Maak kennis met studenten en docenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) en stel hen al je vragen. Loop rond op de campus en proef de sfeer. De hele dag kun je workshops en presentaties van de verschillende opleidingen volgen en kun je de informatiemarkten bezoeken.

Lees meer over de Open Dag

Meelopen bij de opleiding

Wil je na het bezoeken van een (Online) Open Dag zelf ervaren hoe jouw dag en lessen eruit gaat zien als je studeert bij de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) in Leiden? Tijdens het Meelopen volg je een les samen met onze eerstejaarsstudenten. Zo krijg je een indruk van de sfeer bij de opleiding en Hogeschool Leiden.  Je kunt meelopen op de volgende momenten:

Oriënteer jezelf op de opleiding

Maak op de website kennis met de opleiding:

Bedenk van te voren op welke vragen je antwoord zoekt. Heb je inspiratie nodig? Hieronder vind je alvast wat handige vragen:

  • Wat houdt de opleiding precies in?
  • Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?
  • Hoe is het contact met de docenten?

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle slimme vragen via Studiekeuze123.

Verken het vakgebied en de toekomstmogelijkheden

De beroepsomgeving van Leraar Basisonderwijs (Pabo) is divers. Met jouw diploma ben je breed inzetbaar en kun je lesgeven in alle groepen van de basisschool. Daarnaast kun je ook terecht bij onder andere speciaal basisonderwijs of een educatieve instelling zoals een museum. Wat wordt jouw baan? Bekijk op onze opleidingspagina welke beroepsmogelijkheden er zijn en hoe je takenpakket er straks uit kan zien.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het vakgebied, start je bij de pabo voltijd meteen met een van de vier opleidingstrajecten: Kunstklas, Sportklas, Wereldklas of flexibele voltijd

Spreken de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Bekijk dan ook de mogelijkheden van Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.

Areen | student

De verschillende trajecten heb je alleen hier in Leiden, dus ik vond het belangrijk om daar meer over te weten. Na de Open Dag was ik eruit: ik wil de Wereldklas gaan volgen. Bij dit traject verdiep je jezelf in wat er gebeurt in de wereld. Je krijgt van alle kanten wat mee: nieuws, politiek, verschillende culturen.

Areen | student

Ervaringen van studenten

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten?

Is er een match? Kijk en vergelijk

Leg vergelijkbare opleidingen naast elkaar en kijk waar ze in verschillen. Oriënteer je bijvoorbeeld ook bij vergelijkbare varianten/opleidingen op het gebied van Educatie.

  • Academische pabo: wil jij je ontwikkelen tot een vakkundig basisschoolleraar en daarnaast meer wetenschappelijke kennis opdoen? Dan past deze opleiding misschien meer bij jou.
  • Flexibele deeltijdopleiding: Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding? Met deze opleiding kun je naast je baan je lesbevoegdheid halen. 
  • Vrijeschool Pabo: ben je geïnteresseerd in een antroposofisch mensbeeld? Bekijk dan de informatie over de Vrijeschool Pabo.
  • Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs: wil je werken met jeugd en ben je geïnteresseerd in hulpverlening én het speciaal onderwijs? Bekijk dan de mogelijkheden van dit opleidingstraject.

Wil je meer opleidingen van Hogeschool Leiden vergelijken?
Bekijk ons complete opleidingsaanbod

Laatste check!

Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Bekijk dan als laatste stap de informatie over de intakeprocedure

Vragen? Stel ze aan de studentambassadeur

Hogeschool Leiden

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact op met onze studentambassadeur Thom Lammers via [email protected].

Keuze gemaakt

Ben je zeker van je keuze? Op de pagina Inschrijven en toelating vind je alle informatie over hoe je je kunt inschrijven, wat de toelatingseisen en kosten zijn. 

Studenten zijn druk bezig

Inhoud Pabo voltijd | Inschrijven en toelatingIntakeprocedure | Veelgestelde vragen