Leraar basisonderwijs ringelingprijs

Dr. Cynthia Ringelingprijs

Sinds 2013 reikt Pabo Hogeschool Leiden de Dr. Cynthia Ringelingprijs uit aan:

  • Een student die gemiddeld minimaal een 7 op de cijferlijst heeft;
  • Belangeloos heeft bijgedragen aan community building op de Pabo;
  • Heeft klaargestaan voor medestudenten en voor docenten;
  • Een inspiratiebron is voor medestudenten;
  • In de LIO heeft laten zien Passend Onderwijs te kunnen bieden;
  • Leerlingen heeft 'empowered' (bewust maken van hun talenten en mogelijkheden).

Studenten nomineren een jaargenoot op basis van een aantal criteria. Eén van de criteria is dat een student gemiddeld minimaal een zeven moet staan op zijn/haar cijferlijst. Daarnaast moet een student belangeloos bijgedragen aan community building op de Pabo en klaarstaan voor medestudenten en docenten. Uit deze nominaties ontstaat een shortlist, die vervolgens naar alle docenten gaat. De student met de meeste punten wint de prijs.

Over Cynthia Ringeling

Wijlen dr. Cynthia Ringeling, veelzijdig orthopedagoge, heeft tijdens haar leven onder andere de stichting 'Leri for Life' in Suriname opgericht. Deze stichting leidt moeders in de binnenlanden van Suriname op om op dorpsscholen Nederlandse les te geven aan de peuters, zodat de kinderen betere kansen hebben op school.

Prijswinnaars Cynthia Ringelingprijs

Nina Bouwman, prijswinnares 2021

Op woensdag 22 september ontving pabostudent Nina Bouwman tijdens haar diploma-uitreiking de Dr. Cynthia Ringelingprijs. Nina is een zeer bekwame student en veelbelovende leerkracht. Op haar cijferlijst staan maar liefst drie tienen en nog eens acht negens, waarvan drie voor haar stage. Medestudenten omschrijven haar als een betrokken, lieve en hardwerkende student die een grote bijdrage heeft geleverd aan de organisatie van verschillende activiteiten voor de Pabo. Zo zat ze in de campcrew, studentenraad en organiseerde ze verschillende feesten.

"Verder is ze een goede leerkracht en weet ze allerlei leuke en actieve lessen voor haar stagekinderen in elkaar te zetten. Ze is bemoedigend naar haar leerlingen en medestudenten", aldus medestudent Lotte. "Nina staat ALTIJD voor alle medestudenten klaar. En als ik zeg ALTIJD dan bedoel ik ook ALTIJD. Tevens heeft zij altijd goed contact gehad met alle leerkrachten op de Pabo. Nina is een student waar je zelf energie van krijgt en waar de docenten van de Pabo op konden bouwen. Een student die altijd voor 110% inzet toonde. Kortom: Everyone needs a Nina", aldus medestudent Vincent.

Ook de docenten zijn enthousiast over Nina. Docent Mart Ottenheim vertelt: "Nina laat al vanaf vroeg in de pabo zien dat ze verantwoordelijkheid neemt ten opzichte van de Pabo en de studenten. Ze is betrokken en gepassioneerd over onderwijs." 

Nina Bouwman winnares Cynthia Ringelingprijs 2020

Lauren de Laat, prijswinnares 2020

Op 26 september ontving pabostudent Lauren de Laat tijdens haar diploma-uitreiking de Dr. Cynthia Ringelingprijs. Ook kreeg ze een bos bloemen en een boekenbon.

Met maar liefst zes negens op haar cijferlijst, komt Lauren uit op een acht als gemiddeld cijfer. Docenten omschrijven haar als een student die de theorie- én praktijkopdrachten bovengemiddeld uitvoerde en altijd net dat stukje extra gaf. Daarnaast stond ze tijdens haar opleiding altijd klaar voor anderen. Als taalcoach heeft ze veel medestudenten geholpen bij het schrijven van hun onderzoek. "Lauren heeft zich jarenlang met ontzettend veel energie ingezet om onze studenten taalvaardiger te maken en heeft zoveel goede lessen gegeven", aldus pabodocent Marieke Deinum. 

Daarnaast was Lauren bestuurslid van studievereniging Juventas van de faculteit Educatie, en heeft ze zich volop beziggehouden met het organiseren van evenementen. Ook was zij vertrouwenspersoon van de vereniging. 

Lauren de Laat winnares Cynthia Ringelingprijs 2020

Archief winnaars voorgaande jaren 

Nieuwsgierig naar de winnaars van voorgaande jaren? Bekijk het nieuwsarchief.