Slootjes

E-DNA en eMetabolomics; moleculaire foto's van het onderwaterleven

In dit project wordt onderzoek gedaan naar verstoringen in het aquatisch ecosysteem om zodoende de effecten ervan te kunnen beperken. 

Belang onderzoek

Nederland is een waterland. Schoon oppervlaktewater is belangrijk voor de natuur, landbouw en voedsel- en drinkwaterproductie en het is daarom zeer belangrijk om verstoringen daarvan goed te kunnen meten en begrijpen. Hoe eerder een verstoring van het aquatisch ecosysteem gemeten kan worden, hoe beter de mogelijkheden zijn voor waterbeheerders om het effect ervan te beperken door maatregels te nemen.

Doelstelling

In dit project wordt eMetabolomics en eDNA gecombineerd zodat ‘moleculaire foto’s’ van het onderwaterleven gemaakt kunnen worden die een schat aan informatie bevatten. Met behulp van deze informatie is het mogelijk 1) de effecten van verstoringen eerder op te sporen 2) de verstoringen beter te begrijpen 3) aanknopingspunten te identificeren om de verstoringen tegen te gaan.

Onderzoeksopzet

Aan de hand van twee relevante casussen worden eMetabolomics en eDNA technieken ontwikkeld en toepast. De eerste casus is een relevante biologische verstoring door de invasieve exoot: de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii). De tweede casus is een relevante chemische verstoring door het insecticide thiacloprid.  Het onderzoek zal gebruik maken van nieuwe technieken op het gebied van eMetabolomics en eDNA. Met deze technieken zal het effect van de aanwezigheid van rivierkreeften in detail worden onderzocht in, onder andere, aquaria. Daarnaast vindt een belangrijk deel van het onderzoek plaats in het Levend Lab, een unieke proefopstelling bestaande uit 36 slootjes waarin zowel de invloed van thiacloprid als de rivierkreeft op het aquatisch ecosysteem wordt onderzocht.  De samenstelling van het consortium, de state-of-the-art technologie die wordt toegepast én de setting waarin het onderzoek wordt uitgevoerd maken het project zeer aantrekkelijk voor zowel studenten als docenten, waardoor doorwerking in het onderwijs gegarandeerd is.

Rode Amerikaanse rivierkreeft

Type project

Dit type project wordt gefinancierd met een RAAK-publiek subsidie van Nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA. 

Samenwerking

Er is een consortium samengesteld waarin kennis op het gebied van de wetenschappelijke velden (analytische chemie, milieukunde, ecologie en biodiversiteit), bedrijven die actief zijn in deze werkvelden en potentiele eindgebruikers zijn samengebracht.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderzoeksproject, neem contact op met Peter Lindenburg van het lectoraat Metabolomics.