hardloopschoenen

Maag-darmklachten bij duurinspanning

Zo’n 30-90% van de hardlopers heeft last van maagdarmklachten tijdens of in de uren na het hardlopen. Dit onderzoeksproject richt zich op het verband tussen darmklachten en de samenstelling van microbiotica ten behoeve van preventie van darmklachten bij duursporters. 

Belang onderzoek

Het lopen van een marathon wordt steeds populairder. Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kan duurinspanning ook gepaard gaan met maagdarmklachten. Het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning lijkt te maken te hebben met een verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal en een minder goed functionerende darmbarrière. Hierdoor kunnen er ongewenste stoffen (endotoxinen) de bloedbaan in komen en voor ontstekingsreacties zorgen. 

Doelstelling

Mogelijk hebben hardlopers met maagdarmklachten tijdens duurinspanning te maken met een afwijkende samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten ten opzichte van hardlopers zonder klachten, waardoor de darmbarrière minder goed functioneert en er problemen kunnen optreden. Het voornaamste doel van dit onderzoeksproject is om te onderzoeken of er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning.

De onderzoeksvragen die zullen worden bestudeerd zijn: 
1) Verschilt de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten van hardlopers die wel en niet last krijgen van maagdarmklachten tijdens het lopen van een marathon? En zo ja, hoe? 
2) Kan de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten van getrainde sporters die maagdarmklachten ervaren tijdens duurinspanning positief beïnvloed worden door probiotica-suppletie, zodat de kans op en/of intensiteit van maagdarmklachten tijdens duurinspanning wordt verminderd en de sportprestatie verbeterd? 

Met de resultaten wordt beoogd bij te kunnen dragen aan op de persoon gerichte preventie van maagdarmklachten door het aanpassen van de darmmicrobiota.

Onderzoeksopzet

Het eerste deel van dit onderzoek wordt uitgevoerd voorafgaand aan en tijdens de marathon (halve en hele) van Leiden. Het tweede deel vindt plaats in het inspanningslab van de VU. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze na elke training rapporteren over de trainingsmodaliteit, trainingsduur en –intensiteit. Ook vullen zij vragenlijsten in en leveren zij een aantal maal een klein beetje ontlasting in voor onderzoek naar darmmicrobiotica en metabolieten analyse. 

Type project

Dit project is gefinancierd met een RAAK-publiek subsidie van Nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA.

Samenwerking

Het LCAB werkt in dit onderzoek onder andere samen met de faculteit Bewegingswetenschappen van de VU en het Leidse bedrijf MyMicroZoo.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderzoeksproject, neem contact op met Karlijn te Poele van het lectoraat Metabolomics: [email protected]