Wielrenners

Monitoren van trainingseffecten

Sporters streven samen met hun trainers en coaches naar de beste prestaties. In de (top)sport is er vaak een klein verschil tussen winst en verlies. Sporters veranderen door training de expressiepatronen van hun genen, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan de inspanningen voor hun prestaties. In dit onderzoek wordt gekeken naar de wijze waarop genexpressie-analyse kan worden toegepast om trainingseffecten te monitoren. 

Belang onderzoek

Een optimale afstemming van trainingen op de individuele sporter vergroot de kans op winst. Objectieve vaststelling van trainingseffecten is daarvoor van groot belang. Hiervoor is een gepersonaliseerde monitoring onmisbaar. Sporters veranderen door training de expressiepatronen van hun genen, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan de inspanningen voor hun prestaties. Die persoonlijke veranderingen in genexpressie zijn zichtbaar in RNA-profielen, wat al wordt toegepast in de medische praktijk voor stratificatie en behandeling op maat én meting van individuele behandelingsresponsen. Deze innovatieve technologie biedt de sportwereld kansen voor betere gepersonaliseerde monitoring van trainingseffecten.

Doelstelling

De hoofdvraag van dit project is: ’hoe kan genexpressie-analyse betrouwbaar en zonder grote belasting voor sporters worden toegepast voor de monitoring van trainingseffecten?’ Het project richt zich op het demonstreren van het nut van innovatieve monitoring met RNA-profielen en verdere ontwikkeling van methoden, protocollen en tools voor professionals in de sportpraktijk.

Wielrenner met zuurstofmasker op

Onderzoeksopzet

Het project bestaat uit vier onderdelen:

1. Voorbereidingsfase: ontwikkeling van beste logistiek en bemonstering in de praktijk. Kan bijvoorbeeld in plaats van intraveneus bloed ook bloed afkomstig van een vingerprik worden gebruikt?

2. Het opzetten van een referentiedatabase met inspanningsgegevens en genexpressiepatronen van sporters voor de interpretatie van veranderingen in individuele genexpressiepatronen door trainingseffecten.

3. Praktijkgericht onderzoek naar de relatie tussen specifieke training en veranderingen in genexpressiepatronen. Gedurende 3 maanden krijgen wielrenners een trainingsschema. Elke maand doen zij een inspannings- en prestatietest en wordt bloed afgenomen voor genexpressie analyse.

4. Onderzoek naar en ontwikkeling van een ‘trainingsdashboard’ voor presentatie van gegevens en betere communicatie tussen professionals en sporters.

Type project

Dit project wordt gefinancierd met een RAAK-publiek subsidie van nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA. 

Samenwerking

Het onderzoek wordt samen met de VU in Amsterdam, Genome Scan en LUMC uitgevoerd en ondersteund door de Hogeschool van Amsterdam, Admotion, NOC-NSF, CHDR, atletiekunie, KNRB, KNWU, Sunweb en NPI.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderzoeksproject, neem dan contact op met Peter Taschner van het lectoraat Genome-based Health: [email protected]