plantenkassen

Authentieke vanille uit de kas

Het onderzoek “authentieke Vanille uit de kas” richt zich op het ontwikkelen van producten en praktische richtlijnen voor glastelers voor een hogere opbrengst van in de kas geteelde vanillepeulen uit gezonde planten met meer vanille en een authentieke geur en smaak.

Belang onderzoek

Momenteel is de vraag naar natuurlijk geproduceerde vanille wereldwijd 2300 ton per jaar, terwijl het aanbod 1900 ton per jaar bedraagt. Van dat aanbod wordt 1500 ton in Madagaskar geproduceerd. De kwaliteit van de natuurlijk geproduceerde vanille uit Madagaskar is laag omdat de fermentatie van de peulen niet optimaal verloopt. Daarnaast kan de opbrengst van vanille peulen verhoogd worden door verbeterde bestuiving en de aanwezigheid van goede microbiomen rond de wortels van de vanilleplant

Doelstelling

Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van producten en praktische richtlijnen voor glastelers voor een hogere opbrengst van in de kas geteelde vanillepeulen uit gezonde planten.

vanille plant in een kas

Onderzoeksopzet

Het project bestaat uit vier deelonderzoeken:
1. Het bestuivingsonderzoek richt zich op ontwikkeling van een instrument voor optimale overdracht van pollen in vanillebloemen.

2. Een inventarisatie van het bodemmicrobioom van vanilleplanten in het wild uit het regenwoud in Costa Rica, plantages op Reunion en Nederlandse kassen zal meer inzicht geven in de correlatie tussen de samenstelling van deze microbiomen en het vanillegehalte van de peulen en hun lokale geur en smaak. De inventarisatie zal gedaan worden met Next Generation DNA metabarcoding van markers ontwikkeld voor schimmels en bacteriën.

3. Daarnaast richt het onderzoek zich op de fermentatie van de vanillepeul. Er zal worden onderzocht welke combinatie van microbiomen leidt tot productie van een zo hoog mogelijk gehalte aan precursors van vanille in groene peulen en een authentieke geur en smaak. Dit wordt gedaan met een combinatie van experimenteel teeltonderzoek en chemische analyses.

4. Momenteel wordt aantasting door schimmels en virussen in de kas met de hand verwijderd. Deze behandeling is kostbaar maar voor biologische teelt de enige optie. Een vierde pijler van het onderzoek zal daarom gericht zijn op de verbetering van het substraat. Met behulp van de resultaten uit het microbioom onderzoek zal worden nagegaan welke mix aan microbiomen in het substraat nodig is voor bescherming tegen schimmelaantasting.

Resultaten

Uit de resultaten komt naar voren dat het succes van handmatige bestuiving van Vanille bloemen kan worden verhoogd tot meer dan 90% met behulp van het gebruik van een bestuivingsapparaat, ontwikkeld tijdens dit project, en een 3D oefenbloem.

Ook is in dit project voor het eerst een vergelijking gemaakt tussen het microbioom van onder glas geteelde vanille en buiten opgekweekte planten. Tevens zijn chemische analyses van de bijbehorende vanillepeulen uitgevoerd en smaak- en geurtesten. Hieruit bleek dat de diversiteit aan bacterieën en schimmels in onder glas geteelde vanilleplanten veel lager is dan in buiten opgekweekte planten en dat een authentieke geur en smaak daardoor mogelijk nog ontbreekt.

Daarnaast lieten weerbaarheidsexperimenten, uitgevoerd met een selectie aan ‘goedaardige’ bacterieën en schimmels , zien dat een verrijking van het substraat de weerbaarheid tegen wortelrot (Fusarium oxysporum f.sp. vanillae) kan helpen verhogen. 

Type project

Dit project is gefinancierd met een RAAK-mkb subsidie van Nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA. Status: juli 2019 afgerond.

Samenwerking

Het onderzoek staat onder leiding van het lectoraat Biodiversiteit. In het project participeren kennisinstellingen, MKB-bedrijven uit de tuinbouw en bedrijven met expertise in chemie, gewasbescherming en genomics.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderzoeksproject, neem contact op met Barabara van Gravendeel van het lectoraat Biodiversiteit: [email protected]