vloeistof wordt geschonken in reageerbuisjes op een dienblad

Guts-on-chips wil gebruik proefdieren terugdringen

15 januari 2021 – Het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) krijgt een KIEM-subsidie voor een nieuw project: ‘Guts-on-chips’.

Regulier geneesmiddelenonderzoek richt zich grotendeels op het bepalen van de verwerking van geneesmiddelen in het menselijk lichaam: absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME). Dit is tijdrovend en kostbaar werk, waarvoor veel proefdieren worden gebruikt. De organs-on-a-chip technologie waarbij kleine stukjes orgaan worden gekweekt vanuit stamcellen op een kunststof plaatje, is een zeer veelbelovend alternatief om geneesmiddelenonderzoek snel en economisch aantrekkelijk uit te voeren zonder de inzet van proefdieren.

Ontwikkelen van een analytische-chemische workflow

Het bepalen van ADME in organs-on-chips wordt nu nog bemoeilijkt doordat de geneesmiddelen zich in lage concentraties bevinden in kleine, complexe monsters. Met dit nieuwe project wil het LCAB een analytisch-chemische workflow ontwikkelen waarmee een breed scala geneesmiddelen in guts-on-chips kunnen worden bepaald. Het project wordt uitgevoerd binnen een consortium met experts in het ontwikkelen van analytisch chemische methoden (Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden) en apparatuur (Bruker Daltonics), de marktleider in organ-on-a-chip technologie Mimetas en geneesmiddelonderzoek (Centre for Human Drug Research). Stichting Proefdiervrij ondersteunt bij de communicatie.

Peter Lindenburg | lector Metabolomics

"Door het ontwikkelen van innovatieve analytisch-chemische technieken zal het gedrag van geneesmiddelen in organs-on-chips beter bestudeerd kunnen worden. Hierdoor zal de brede toepassing van organs-on-chips in geneesmiddelenonderzoek dichterbij worden gebracht. Daarnaast brengt dit onderzoek docenten en studenten Analytische Chemie van Hogeschool Leiden in contact met innovatief geneesmiddelonderzoek in het Leiden BioScience Park."

Peter Lindenburg | lector Metabolomics

Lees meer over het LCAB