Welkom op Hogeschool Leiden

Betrokken lectoraten en vakgroepen

Met vier lectoraten - Toegepaste Genomische Microbiologie, Genome-based Health, Metabolomics en Metagenomics - en de vakgroepen Bio-informatica, Foodlab en DataLab vormt het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) één samenhangende onderzoekseenheid waarin vanuit dezelfde missie onderzoek wordt verricht.

Lectoraten vanuit faculteit Science en Technology

Lectoraat Toegepaste Genomische Microbiologie
Het gezamenlijke lectoraat van Hogeschool Leiden en BaseClear vertaalt kennis over de genetische eigenschappen van micro-organismen naar relevante toepassingen. Voor het verkrijgen van deze kennis wordt gebruik gemaakt van de traditionele microbiologie, moderne sequencing technologie en bio-informatica.

Meer over lectoraat Toegepaste Genomische Microbiologie

Lectoraat Metabolomics
Het lectoraat Metabolomics gebruikt en ontwikkelt nieuwe analytische methoden om complexe vragen met gedetailleerde chemische informatie te beantwoorden. De focus ligt daarbij met name op de thema’s personalized medicine, voeding en biodiversiteit.

Meer over lectoraat Metabolomics

Lectoraat Metagenomics

Het gezamenlijke lectoraat van Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity Center: Metagenomicsontwikkelt technologie voor genetische identificatie en monitoring van complexe biologische samples met name om verborgen biodiversiteit in kaart te brengen. De technologie wordt toegepast in praktijkgerichte projecten over water, lucht- en bodembiodiversiteit. Hierin wordt de relatie gelegd met gezondheid van plant, mens en dier.

Meer over lectoraat Metagenomics

Lectoraat Genome-based Health
Het lectoraat Genome-based Health onderzoekt gezondheidsvraagstukken. Hoe kun je DNA-informatie inzetten om mensen de juiste gezondheidsbeslissingen te laten nemen? Met genetische informatie kun je namelijk niet alleen zorg op maat krijgen, maar ook inzicht in factoren die je gezondheid bepalen.

Meer over lectoraat Genome-based Health

Vakgroep Bio-Informatica

De vakgroep Bio-Informatica doet onderzoek op het snijvlak van biologie en informatica. De vakgroep speelt een essentiële ondersteunende rol in de data-analyse en BI- ontwikkelingen binnen de onderzoeksprojecten van de onderzoeksgroepen.

Meer over vakgroep Bio-informatica
 

Vakgroep het Foodlab

Bij het Foodlab wordt de samenstelling van voeding in relatie tot gezondheid onderzocht en er wordt onderzoek gedaan naar productieverbetering, kwaliteitscontrole en voedselveiligheid.

Meer over het Foodlab

Vakgroep DataLab

In het DataLab wordt praktijkgericht onderzoek verricht naar maatschappelijk relevante datavraagstukken. Dit moet leiden tot oplossingen voor de praktijk en voor vernieuwing van het onderwijs op het gebied van data engineering en data science. Het DataLab wil antwoorden vinden op de vraag hoe de inzet van data een bijdrage kan leveren aan maatschappelijke relevante onderzoeken op bijvoorbeeld het gebied van biodiversiteit en gezondheid.