Kunstzinnige therapie opleiding

Keuze studierichting: Beeldend, Muziek of Spraak/Drama

Aan het begin van de vierjarige opleiding Kunstzinnige Therapie kies je jouw richting. Op deze pagina kun je een indruk krijgen welke richting bij jou past. Meer weten? Bezoek onze Open Dag!

Wanneer kies je voor Beeldende therapie?

Je hebt artistieke aanleg en werkt zelf graag beeldend. Ook ben je geïnteresseerd in het beeldende werk van anderen. Bij deze vorm ligt de nadruk op schilderen, tekenen en boetseren. Je hoeft geen volleerd kunstenaar te zijn, maar je kunt uit de voeten met basistechnieken en je wilt je hierin verder scholen.

Wanneer kies je voor muziektherapie?

Heb je affiniteit en ervaring met het zingen of spelen van muziek en wil je je muzikale vermogens inzetten bij het werken met anderen? Dan is muziektherapie wellicht iets voor jou. Je hebt een behoorlijk muzikaal talent en de wil om je hierin verder te scholen. Je leert hoe je muziek kunt gebruiken bij verschillende soorten hulpvragen en werkt met instrumenten zoals trom, fluit, lier en met stem en beweging. Je kiest, naast de verschillende instrumenten waarmee je tijdens de opleiding kennismaakt, voor een eigen hoofdinstrument, waarop je je (deels zelfstandig) verder ontwikkelt. In het tv-programma De Wereld Draait Door vertelde violiste Kim Spierenburg  over haar ervaringen met de pijnstillende werking van muziek.

Wanneer kies je voor spraak- en dramatherapie?

Je houdt van gedichten, verhalen vertellen, toneelspelen en beweging en bent benieuwd hoe je met deze middelen mensen in hun therapeutische proces kunt helpen. Bij deze opleidingsvariant ligt het accent op de kunstzinnige vorming van je uitdrukkingsvermogen via stem en spreken, gebaar en fysieke expressie. Je hoeft geen podiumkunstenaar te zijn om te worden toegelaten, maar je moet bereid zijn ook buiten de opleiding je verder te scholen in toneel en/of spreekkunst. Je onderzoekt de werking van spraak en gebaar, spel en improvisatie op (geestelijke) gezondheid en leert hoe je oefeningen kunt inzetten in de therapie.