Kunstzinnige Therapie opleiding

Is de studie Kunstzinnige Therapie iets voor jou?

Waar je ook werkt, met mensen werken is het belangrijkste aspect van je werk als kunstzinnig therapeut. Je probeert de vraag en persoonlijkheid van je cliënten in kaart te brengen. Je gaat een therapeutische relatie met hen aan, waarin jouw houding van groot belang is. De therapeut zelf is zijn of haar belangrijkste therapie-instrument. Realiseer je dat het vak van therapeut veel vergt. Daarom is het nodig dat je eerlijk naar jezelf kunt kijken en je persoonlijk kunt én wilt ontwikkelen.

Expressie en helende werking

Bij kunstzinnige therapie zet je kunstzinnige middelen in enerzijds voor het uiten en ontdekken van wat er bij een cliënt leeft (expressie). En anderzijds voor een helende werking van de zorgvuldig op het behandeldoel afgestemde oefeningen (impressie). De beleving en ervaring van de cliënt staan voorop. Als kunstzinnig therapeut heb je heel diverse cliënten, zowel qua leeftijd als achtergrond of hulpvraag. Mensen kunnen zijn doorverwezen door een huisarts, psycholoog of psychiater. Jouw behandeling kan dan deel uitmaken van een totaalbehandeling, waarin je met collega's uit andere disciplines samenwerkt.

Initiatiefrijk, passie en talent

Als kunstzinnig therapeut creëer je kansen voor een succesvolle carrière veelal zelf. Je staat met beide benen op de grond en toont initiatief, inzet en creativiteit. Ook ben je ondernemend. De ideale student Kunstzinnige Therapie heeft al werkervaring in de zorg en weet dus in welke omgeving hij of zij kan komen te werken. Heb je geen ervaring in de zorg, verdiep je dan vooraf in het terrein van de zorg en hulpverlening, hierin kom je waarschijnlijk te werken als kunstzinnig therapeut. Talent en passie voor de gekozen kunstvorm zijn belangrijk. Daarnaast heb je affiniteit met het antroposofische mensbeeld: de mens is daarin een geheel, met zijn levensgeschiedenis, zijn persoonlijkheid en mogelijkheden.

Kunstzinnige therapie in onderwijs

Kunstzinnige therapie wordt in het (speciaal) onderwijs ingezet. Door gerichte muzikale, beeldende of dramatische oefeningen leren kinderen socialer om te gaan met anderen worden ze emotioneel stabieler. Als kunstzinnig therapeut help je kinderen op een speelse en positieve manier in balans te brengen. Ervaringen en gevoelens die het kind nog niet kan verwoorden, worden zichtbaar in bijvoorbeeld een tekening of komen tot uitdrukking in het spelen op een muziekinstrument of bij een rollenspel. Mooi en bijzonder werk!

Zelfstandig ondernemen als kunstzinnig therapeut

Met kunstzinnige oefeningen geef je mensen inzicht in zichzelf en hoe ze samenwerken. Kunstzinnige therapeuten werken bij bedrijven als loopbaanbegeleider, of doen reïntegratie en teambuildingstrainingen. Je kunt er ook voor kiezen om je als zelfstandig therapeut te vestigen en zelf werk te creëren.

Mastergraad en netwerken kunstzinnig therapeut

Met de titel Bachelor of Arts kun je in het hoger beroepsonderwijs of in het wetenschappelijk onderwijs doorstuderen voor een mastergraad. Voor veel hbo-masters dien je wel al enige jaren werkervaring te hebben. Als afgestudeerd therapeut beschik je over de competenties van een beginnend beroepsbeoefenaar. In sommige werkvelden kun je daarmee direct zelfstandig aan de slag, in andere werkvelden doe je eerst onder begeleiding meer werkervaring op. Ook als meer ervaren beroepsbeoefenaar blijf je aan jezelf werken middels nascholingen en intervisie.

"Na het afronden van mijn studie in oktober heb ik mijn eigen praktijk geopend. Doordat ik tijdens mijn studie al werkzaam was bij de stichting Sint Jacob heb ik muziektherapie al onder de aandacht kunnen brengen. Dit in combinatie met zelf hard aan de weg timmeren heeft geleid tot een vaste aanstelling en een, inmiddels, volle eigen praktijk. De cliënten die in mijn praktijk komen zijn zowel kinderen als volwassenen. Wat ik merk is dat kinderen tegenwoordig steeds vaker worden doorverwezen naar een muziektherapeut; ouders willen dit graag voor hun kind naast -of in plaats van- reguliere vormen van therapie. Het biedt het kind de ruimte om in een laagdrempelige omgeving te musiceren en tegelijkertijd op speelse wijze te werken aan ontwikkelings- of andere problemen."

Yvonne ten Brink, Muziektherapeute