Studenten Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn aan het werk

Docenten Esther en Job over de Kopopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Een tekort aan hbo-opgeleide verpleegkundigen in het onderwijs is een van de redenen dat de Kopopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn in september 2019 voor het eerst van start ging. Docenten Esther en Job vertellen meer over dit koptraject, wat het tekort aan verpleegkundigen die hun vakgebied willen en kunnen overdragen kan oplossen. Benieuwd? Lees meer over dit traject, de studenten en de gewenste uitkomsten. 

De start van de Kopopleiding GzW

Esther: Dat wij dit specifieke koptraject zijn gestart heeft eigenlijk meerdere redenen. Zo hebben wij meer verpleegkundigen nodig die onderwijs kunnen geven aan mbo-verpleegkundigen. Het is belangrijk dat er meer goede vakdocenten zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de huidige situatie omtrent het coronavirus, wordt duidelijk dat verpleegkundigen hard nodig zijn en dat we daar dan dus ook goede docenten voor nodig hebben. Hiernaast is het ook vrij duur voor hbo-verpleegkundigen om een tweede opleiding te volgen, omdat zij hier dan het instellingscollegegeld voor moeten betalen. Door deze eenjarige opleiding bieden wij een financieel aantrekkelijke optie voor studenten om het onderwijs in te kunnen. 

Job: Inderdaad. Deze opleiding is echt bedoeld als stimulans om mensen met deze specifieke achtergrond voor de klas te krijgen. Dat is ook de reden waarom wij zo hard hebben gewerkt om deze kopopleiding te maken.

Foto Docenten Esther en Job van de Kopopleiding Gezondheidszorg en Welzijn

Esther: En de reden dat die verpleegkundigen juist zo belangrijk zijn in het onderwijs, is omdat zij de enige zijn die bepaalde handelingen mogen geven. Bij de andere varianten van Gezondheidszorg en Welzijn stromen er bijvoorbeeld apothekersassistenten in, maar zij zullen een mbo-verpleegkundige nooit mogen leren hoe je een infuus of sonde inbrengt.

De studenten krijgen tools aangereikt die ervoor zorgen dat je goed voor de klas kunt staan en het vakgebied goed kunt overdragen. In het eerste half jaar krijgen zij die bagage die zij vervolgens kunnen meenemen naar hun stage- of werkplek.

Job

Het vak leren overdragen

Esther: Afgestudeerde hbo-verpleegkundigen weten natuurlijk al enorm veel van het vakgebied. Deze kopopleiding is dus echt bedoeld voor die groep die al beschikt over de vakkennis, maar nog moet leren over pedagogiek en didactiek. Die twee dingen zijn ontzettend belangrijk om te begrijpen als je het onderwijs in wilt.

Job: Precies. Onze studenten hebben de vakkennis al, maar leren in deze kopopleiding hoe ze die kennis op de beste manier kunnen overdragen.

Esther: De Kopopleiding is een voltijdopleiding waarbij de studenten één dag per week naar school gaan en sowieso twee dagen stage lopen. In de lessen krijgen ze tools aangereikt voor in situaties die je in het onderwijs tegenkomt.

Job: Het is een jaaropleiding dus wij hameren er ook echt op dat je veel leert in de praktijk. De opleiding is toepassingsgericht ingericht. De theorie die wij aanbieden kun je thuis bestuderen en tijdens de lessen leer je die kennis toepassen. Hoe zet je leerlingen aan het werk? Hoe hou je orde? Hoe bereid je een les voor? Hoe ontwikkel je een toets? De studenten leren bijvoorbeeld door groepjes te vormen, een werkvorm te demonstreren en elkaar vervolgens van feedback te voorzien.

Esther: Dat is inderdaad wel iets waar studenten aan moeten wennen als ze bij ons komen. Wij geven geen hoorcolleges, omdat wij veel toepassingsgerichter zijn dan dat je kan bereiken in bijvoorbeeld een klassiek hoorcollege.  

Verpleegkundigen vertellen vaak dat zij hun vakgebied graag willen overdragen aan de hand van voorbeelden, maar het onderwijs is veel meer dan enkel het vertellen over je eigen ervaringen.

Esther

Studenten van de Kopopleiding Gezondheidszorg en Welzijn

Job: Dit is een beroepsgerichte opleiding, speciaal voor mensen met een HBO-V diploma. Onze studenten zijn over het algemeen mensen met een instelling van ‘niet lullen, maar poetsen’. De studenten zijn zeer gedreven, hulpverlenend, weten waar ze het over hebben, willen het ook graag goed doen en doen keurig wat je van hen vraagt. Het woord gedisciplineerd omschrijft het type student van deze opleiding eigenlijk heel goed.

Esther: Je komt in aanmerking voor dit traject als je een afgestudeerde hbo-verpleegkundige bent met een bachelor die maximaal vijf jaar oud is of wanneer je een afgestudeerde hbo-verpleegkundige bent met aantoonbare werkervaring in de afgelopen vijf jaar.

Ik denk wel dat het fijn is als je wat ervaring hebt die je kunt meenemen. Het is in het onderwijs erg belangrijk dat je ook actuele voorbeelden kunt geven en ook vanuit jouw ervaring kunt praten. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat een net afgestudeerde hbo-verpleegkundestudent ook stages heeft gelopen en dus ook al enige ervaring mee zou kunnen nemen.

Opbouw van de studie

Job: Dit is een opleiding waar voornamelijk didactiek en pedagogiek aan bod komen. Dat geldt ook voor de Kopopleiding Omgangskunde die al bestond. Voor de Kopopleiding Gezondheidszorg en Welzijn hebben we veel kunnen putten uit dat andere koptraject, maar wel alle voorbeelden en casussen moeten aanpassen. De studenten moeten natuurlijk lessen ontwikkelen voor verpleegkundestudenten en dat is echt iets heel anders dan voor omgangskundestudenten.

Esther: Dat klopt helemaal. Het enige wat wij volledig nieuw hebben toegevoegd in deze kopopleiding is het onderdeel Facilitaire Dienstverlening.

Job: Over het algemeen horen wij dat de opleiding overeenkomt met het beeld dat studenten er voorafgaand van hadden. Een aantal hebben nog niet zo een helder beeld van de mbo-student, omdat zij zelf natuurlijk vanuit het hbo komen. In het eerste half jaar krijgen de studenten feeling met die mbo-student. Hoe oud is die student? Hoe motiveer je die? Hoe zorg je voor orde in die klas? Daar zit met name een groot leerpunt voor onze studenten. Over het vakgebied zijn er geen vragen meer,  maar over de doelgroep wel.

Gelukkig merken wij dat de opbouw en structuur van dit traject worden gewaardeerd door de huidige studenten en zij zich ook echt bekwaam en zeker genoeg voelen om na dit studiejaar voor de klas te gaan staan.

Job

Tip: educatieve minor

Esther: Naast dat wij deze kopopleiding aanbieden, bieden wij ook de educatieve minor aan. Dat is een onderdeel van deze kopopleiding. Iedereen die die minor volgt, volgt dus eigenlijk al het eerste half jaar van deze kopopleiding. Het is dus heel interessant voor hbo-verpleegkundestudenten om deze minor te volgen, omdat je dan in 4,5 jaar zowel je bachelor van verpleegkunde als je lesbevoegdheid hebt.

Meer weten?

Meer weten over de Kopopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn? Bekijk dan de opleidingspagina en de inschrijfinformatie.