Hogeschool Leiden

Wie zijn wij?

Het instellingsplan is niet alleen een plan voor de toekomst. Het is ook een beschrijving van wie en wat we zijn. Want om te weten waar je naartoe wilt, moet je weten waar je nu (voor) staat. Hogeschool Leiden staat midden in de maatschappij van vandaag en heeft tegelijk haar blik stevig op de toekomst gericht.

Hogeschool Leiden is een hogeronderwijsinstelling in de Randstad met een eigen Leids karakter. We zijn een toegankelijke en kleinschalig georganiseerde kennisinstelling, waar studenten en medewerkers zich gehoord en gezien voelen. We doen recht aan de behoeften en mogelijkheden van onze studenten. Tegelijkertijd leggen we de lat hoog en vragen we veel van hen. Door onze studenten actief uit te dagen, bereiden we hen zo goed mogelijk voor op de continu veranderende beroepspraktijk waarin zij werkzaam (zullen) zijn. We leggen de lat óók hoog voor onszelf. Kwaliteit is onze belangrijkste drijfveer en heeft onze continue aandacht. Of het nu gaat om het ontwerp van onze opleidingen, de ontwikkeling van onze medewerkers of de processen die ons onderwijs en onderzoek ondersteunen.

Organisatie

We zijn een multisectorale hogeschool met vijf faculteiten: Educatie, Gezondheidszorg, Management & Bedrijf, Science & Technology en Sociaal Werk & Toegepaste Psychologie. Iedere faculteit biedt meerdere opleidingen aan die inhoudelijk aan elkaar verwant zijn. We beschikken daarmee over een breed aanbod van diplomagerichte bachelor-, master-, en associate degree-opleidingen, dat tegelijkertijd onderscheidend is, onder meer door een aantal opleidingen met een antroposofische grondslag. Daarnaast hebben we een aanbod op het gebied van een leven lang ontwikkelen dat we de komende jaren verder willen uitbreiden. We betrekken de beroepspraktijk bij de vormgeving en uitvoering van al ons onderwijs. Op die manier laten we ons onderwijs zo goed mogelijk aansluiten op de kennis en vaardigheden die in die beroepspraktijk nodig zijn. Lees meer over onze organisatiestructuur.

Hogeschool Leiden

Praktijkgericht onderzoek neemt een steeds belangrijkere plaats in binnen onze hogeschool. Het onderzoek is georganiseerd in kenniscentra die gepositioneerd zijn in de faculteiten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onze lectoren, docent-onderzoekers en studenten, in co-creatie met onze partners uit de beroepspraktijk. Het onderzoek levert relevante kennis en toepasbare praktische producten op die van belang zijn voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en voor het innoveren en verbeteren van de beroepspraktijk. Bovendien draagt het onderzoek, dankzij de nauwe verbinding met het onderwijs, bij aan de onderzoekende houding van studenten, de inhoudelijke ontwikkeling van ons onderwijs en de professionalisering van docenten.

Naast de vijf faculteiten heeft Hogeschool Leiden een beperkt aantal centrale diensten. Deze diensten zijn de organisatie-eenheden van de hogeschool van waaruit de ondersteunende beleids- en bedrijfsprocessen plaatsvinden. Binnen een dienst zijn samenhangende werkzaamheden op het gebied van beleid en bedrijfsvoering ondergebracht.

Samenwerking

Samenwerking en gezamenlijk resultaat vormen het fundament van deze hogeschool. We werken nauw samen met onze lokale, regionale en (inter)nationale partners. Dit zijn zowel andere kennis- en onderwijsinstellingen, als bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. De samenwerking gebeurt in de eerste plaats op het niveau van onze opleidingen en ons onderzoek. Daarnaast participeert de hogeschool in tal van samenwerkingen variërend van Leiden Kennisstad tot de Zuid-Hollandse Impact Alliantie. Bovendien maken wij als hogeschool deel uit van het kennis- en innovatie-ecosysteem van het Leiden Bio Science Park, het grootste innovation district van Nederland op het gebied van Life Sciences & Health.

Dit alles komt samen op een toegankelijke en levendige campus waar ontmoeten en samen leren centraal staan. Hogeschool Leiden is gevestigd op één locatie waar al het onderwijs en onderzoek plaatsvindt. Zo vormen we een hechte leergemeenschap van studenten, medewerkers en professionals uit de beroepspraktijk.

De vijf beloftes | Onze kernwaarden | Onze maatschappelijke opdracht