Hogeschool Leiden

Sturing, monitoring en verantwoording

In dit instellingsplan beschrijven we onze strategie voor de komende zes jaar aan de hand van vijf beloftes. Om deze beloftes waar te kunnen maken, is het noodzakelijk om de sturing, monitoring en verantwoording goed in te regelen. Daarbij kiezen we voor een uitwerking in tweejaarlijkse strategische agenda’s om sturing te geven aan de implementatie van het instellingsplan. Daarnaast vindt het instellingsplan zijn vertaling in de tweejaarlijkse plannen van de faculteiten en diensten. Op die manier integreren we het instellingsplan in onze reguliere planning- en controlcyclus. Ook definiëren we een set van indicatoren waarmee we de voortgang van het instellingsplan willen blijven monitoren. Tot slot herijken we onze sturingsfilosofie, die de basis vormt voor de wijze waarop sturen en samenwerken binnen de hogeschool vorm en inhoud krijgen.

Strategische agenda voor vernieuwing

Voor de implementatie van het plan stellen we tweejaarlijks een strategische agenda op. In die strategische agenda schetsen we de interventies die we als hogeschool doen om vernieuwingen tot stand te brengen die nodig zijn om ons instellingsplan te realiseren. Dit gebeurt via programma’s en projecten met een duidelijke looptijd en beoogd resultaat, en met ruimte voor voortschrijdend inzicht. De programma’s en projecten worden aangestuurd door een stuurgroep met een of meer directeuren. De resultaten worden ingebed in de reguliere bedrijfsvoering.

Aanpassingen voor de reguliere bedrijfsvoering

Alle faculteiten en diensten stellen voor hun reguliere bedrijfsvoering tweejaarlijkse plannen op waarover zij verantwoording afleggen aan het college van bestuur via triaalrapportages. Dit is onderdeel van onze planning- en control-/plan-do-check-act-cyclus (P&C-/PDCA-cyclus). De tweejaarlijkse plannen zijn een directe doorvertaling van het instellingplan. Op die manier borgen we dat de ambities uit het instellingsplan worden geïntegreerd in onze reguliere bedrijfsvoering.

Hogeschool Leiden

In aanvulling daarop maakt de hogeschool in de P&C-/PDCA-cyclus gebruik van een set van indicatoren om onze bedrijfsvoering te monitoren. Het gaat hier om indicatoren zoals student- en medewerkerstevredenheid, studeergedrag, student-docentratio, financiële ratio’s en arbeidsmarktcijfers. Deze komen onder meer terug in de triaalrapportages van de faculteiten en de diensten, en in ons jaarverslag. In 2023 willen we deze set van indicatoren kritisch tegen het licht houden en meer in lijn brengen met de ambities uit ons instellingsplan. We richten daarvoor een speciale werkgroep in, die een voorstel uitwerkt voor een aangepaste set van indicatoren, inclusief streefcijfers die passen bij de eigen context van de hogeschool.

Monitoring en verantwoording

De monitoring en verantwoording van de voortgang van dit instellingsplan gebeurt daarmee op twee verschillende niveaus en manieren. Zo monitoren we aan de hand van voortgangsrapportages van de strategische agenda’s de opbrengsten van de interventies die nodig zijn om de beoogde ambities uit het instellingsplan te realiseren. Daarnaast bewaakt het college van bestuur met de beoordeling van de tweejaarlijkse plannen en triaalrapportages in de P&C-/PDCA-cyclus de voortgang van de implementatie van het instellingsplan in de reguliere bedrijfsvoering van de faculteiten en de diensten.

Verder willen we de komende instellingstoets kwaliteitszorg (of instellingsaccreditatie) gebruiken als een midterm review van ons instellingsplan. Mede op basis van de uitkomst hiervan wordt bepaald of we nog steeds op koers liggen of dat we de bakens tussentijds moeten verzetten.

Herijking sturingsfilosofie

In 2023 herijken we onze sturingsfilosofie. De huidige sturingsfilosofie waarin de principes worden beschreven die de hogeschool hanteert om te sturen op het realiseren van haar kernambities, stamt uit 2017. Sindsdien is de hogeschool gegroeid. Ook veranderde de wet- en regelgeving. Bovendien ligt er nu een nieuw instellingsplan met nieuwe ambities en accenten. Aandachtspunten voor de nieuwe sturingsfilosofie zijn onder meer de balans tussen eenheid en verscheidenheid, het sturen op ketenprocessen, de verdeling van taken en verantwoordelijkheden op centraal en decentraal niveau, en de rolverdeling tussen faculteiten en diensten.

De vijf beloftes | Wie zijn wij | Kernwaarden Maatschappelijke opdracht