Innovatieve Moleculaire Diagnostiek lab

Onderzoek

Het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek stimuleert, ondersteunt en ontwikkelt onderzoek om bestaande kennis en ervaring te verruimen. Het lectoraat levert niet alleen een bijdrage aan de ontwikkeling van leertaken en de kennis van docenten, maar is ook een schakel tussen het middelbaar en hoger onderwijs en de toekomstige beroepspraktijk van de studenten. 

Het onderzoek binnen het lectoraat richt zich enerzijds op het bijeenbrengen van bestaande kennis en anderzijds op het genereren van nieuwe kennis. De hoofdlijnen van het onderzoek zijn het opzetten, valideren en optimaliseren van testen en praktijkonderzoek voor studenten. 

Opzetten valideren en optimaliseren van (diagnostische) testen

Het testen en valideren van nieuwe (moleculair diagnostische) methoden is een van de taken van het lectoraat. We werken aan grote onderzoeksprojecten waarbij nieuwe toepassingen voor ontwikkelde platformen gezocht worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de single cell Maldi-tof MS voor sneldiagnostiek in de directe identificatie van micro-organismen uit patiëntmateriaal bij urineweginfecties.

Bovendien ontwikkelen we een methode voor toepassing in de praktijk zoals bijvoorbeeld bij de identificatie van micro-organismen zoals de bacterie Listeria monocytogenes in de voedselverwerkende industrie.

Er worden ook testen ontwikkeld om de gezondheid van de bodem bij de tulpenteelt en van de zwarte neushoorn te monitoren. De opzet, validatie en optimalisatie van een (diagnostische) test gebeurt in opdracht van bedrijven en instituten. Bij de ontwikkeling van zulke testen worden moderne technieken gebruikt zoals bijvoorbeeld Next Generation Sequencing (Nanopore sequencing), Raman spectroscopie, single cell Maldi-tof, VitekMS, ARISA, MLPA en qPCR.

De testen gebruiken we op het LCAB voor ontwikkeling van diagnostiek.

Praktijkonderzoek voor studenten laboratoriumonderwijs Hogeschool Leiden en mboRijnland

Het lectoraat werkt nauw samen met studenten en docenten van mboRijnland en Hogeschool Leiden. Studenten van het laboratoriumonderwijs van beide onderwijsinstellingen kunnen participeren in lopende onderzoeken.

Uitgangspunt is dat ze leren om zelfstandig hun eigen onderzoek te doen, onder supervisie van de lector en onder begeleiding van onderzoekers en de analisten. Ook wetenschappelijk opgeleide studenten weten het LCAB voor een stage te vinden.

Recente onderzoeken

Bekijk hieronder een overzicht van recente onderzoeken door het lectoraat. 

Sneldiagnostiek van urineweginfecties: Hoe kan de diagnosestelling van urineweginfecties worden verbeterd?

Gunstige bacteriën voor een weerbaarder koraalrif: Een nieuwe, veelbelovende strategie om koralen weerbaarder te maken.

SID robot in voedingsverwerkende industrie: Een snelle identificatie van infectieverwekkende bacteriën in producten binnen de voedselindustrie.

Geschikte bodem voor duurzame tulpenteelt: Ontwikkeling van een adviessysteem op basis van metagenomics analyse van de bodem.

RHINOCEROMICS mogelijke redding bedreigde zwarte neushoorn: Onderzoek met omics naar de gezondheidsproblemen van de zwarte neushoorn.

PoreLab: DNA-analyse met MINION: Wat zijn de mogelijkheden van MinION sequencing voor het MKB?

Naar alle onderzoeken