Sypsis Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

Symposium Sepsismanagement door Optische Sneldiagnostiek

9 oktober 2014 - Het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek organiseerde op donderdag 9 oktober een middag voor docenten, studenten, collega-lectoren en belangstellenden uit het werkveld.

Foto door Photography Harm Jagerman

Hierin werden de resultaten van het SOS RAAK-PRO onderzoek gepresenteerd.

Allereerst presenteerde arts-microbioloog Jos Kerremans, Diaconessenhuis Leiden, een inleidend verhaal over de snelheid van de diagnostiek om micro-organismen, zoals bacteriën, te identificeren. Met name bij ernstig zieke sepsis patiënten is de snelheid van diagnostiek een factor van belang voor het type en de uitkomst van de behandeling. Klinisch microbioloog Adriaan van den Brule, Jeroen Bosch ziekenhuis, vervolgde de presentatie over mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van moleculaire diagnostiek en het belang van de snelle diagnostiek voor sepsispatiënten.

Na een korte pauze kwamen lector Willem van Leeuwen en onderzoekster Hinke Dekter aan bod om het RAAK-PRO onderzoek van het lectoraat te presenteren. Willem legde de nadruk op de Raman spectroscopische techniek en de mogelijkheden van de techniek voor diagnostische doeleinden. Hinke heeft resultaten gepresenteerd waarbij antibiotica-gevoeligheid van verschillende bacteriestammen geanalyseerd is. Raman spectroscopie kan deze antibioticagevoeligheid meten en dit is een belangrijke bevinding in de bestrijding van bacteriële infecties en het verminderen van antibiotica-resistentie.

Een kleine 70 belangstellenden waren op het symposium aanwezig en hebben met interesse naar de presentaties geluisterd. Al met al een geslaagde middag en afsluiting van dit RAAK-PRO onderzoek.