Werkbezoek lector Willem van Leeuwen - Lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

Lector Willem van Leeuwen deelt kennis met grootste ziekenhuis Iran

In de laatste week van mei heeft lector Willem van Leeuwen een bezoek gebracht aan het grootste ziekenhuis van Iran, het Imam Khomeini Hospital (bijna 2000 bedden) in Tehran.

Van Leeuwen is dit jaar benoemd tot ‘Affiliate Professor’ aan de Tehran University of Medical Sciences. Het Imam Khomeini ziekenhuis kampt met ziekenhuisinfecties, waar tegenwoordig nog vele patiënten aan overlijden. Infectiepreventie is in Tehran nog niet goed geregeld door gebrek aan communicatie met de behandelend-artsen. Van Leeuwen was uitgenodigd om hierbij advies uit te brengen. 

Werkbezoek Iran - Lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

Workshops infectiepreventie

Diagnostiek van infectieziekten wordt maar beperkt verricht. Door het geven van een tiental workshops op het gebied van infectiepreventie voor artsen, verpleegkundigen en onderzoekers, heeft Willem van Leeuwen een beeld gegeven van de situatie in Nederland. Nederland loopt samen met de Scandinavische landen voorop in de preventie van ziekenhuisinfecties en de verspreiding van antibiotica resistente bacteriën. Bovendien is er in Nederland een goed antibioticum beleid voor de behandeling van infectieziekten bij de mens.

Het werkbezoek

Heel bijzonder was het bezoek aan de neonatale Intensive Care unit van dit ziekenhuis. Deze afdeling is voorzien van de meest moderne apparatuur. Eveneens is er veel aandacht voor de zorg van de pasgeborenen, maar door een andere hygiënestandaard ligt infectiegevaar daar op de loer .

De reis werd afgesloten met een bezoek aan de ultramoderne Faculty of Dentistry. Hier wordt onderzoek gedaan naar behandelmethoden voor kaak- en gebitsinfecties. Ook hier kampt men met een resistentieprobleem.

Samenwerking

Dankzij de samenwerking tussen Hogeschool Leiden en de Tehran University of Medical Sciences bestaan er mogelijkheden voor het uitwisselen van studenten.

W. van Leeuwen - lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

‘Iran is een prachtig land en zeer veilig. Ik denk dat onze studenten daar kunnen werken aan interessante projecten op het gebied van Life Science.’

W. van Leeuwen - lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek